В ІНСТИТУТІ УКРАЇНОЗНАВСТВА ІМ. І. КРИП’ЯКЕВИЧА НАН УКРАЇНИ ВІДБУЛАСЯ ЗУСТРІЧ З ПРЕЗИДЕНТОМ НАН УКРАЇНИ, АКАДЕМІКОМ НАН УКРАЇНИ АНАТОЛІЄМ ЗАГОРОДНІМ

2022-04-08

8 квітня 2022 р. в Інституті українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України відбулася зустріч з Президентом НАН України, академіком НАН України Анатолієм Загороднім. Модератором зустрічі виступив Голова Західного наукового центру НАН України та МОН України, академік НАН України Зіновій Назарчук.

Директор Інституту, доктор історичних наук, професор Ігор Соляр окреслив основні віхи історії наукової установи, акцентувавши на здобутках наукових шкіл, кадровому потенціалі, перспективних напрямах наукових досліджень в умовах російсько-української війни. Ігор Соляр наголосив на тому, що кожне видання науковців знаного колективу є вагомим внеском у перемогу в гібридній, інформаційній війні проти РФ. Водночас у форматі «запитання-відповідь» актуалізовано основні проблеми, які хвилюють науковців Інституту в цей період.

Ігор Соляр також виступив з ініціативою заснувати Інститут воєнної історії, вважаючи, що першим підготовчим кроком міг би стати Центр дослідження воєнної історії при Інституті українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України. На його думку, сьогодні існує гостра потреба у створенні наукового осередку, здатного сприяти не тільки дослідженню воєнної історії України, а й забезпеченню координації наукових досліджень; осмисленню українського та світового воєнно-історичного досвіду; з’ясуванню особливостей, тенденцій та закономірностей еволюції воєнної справи в різні історичні періоди; врахуванню історичної спадщини для формування державної політики у сфері військового будівництва; збереженню історичної пам’яті та національних військових традицій; патріотичному вихованню молоді, створенню сприятливих умов для формування кадрового потенціалу Збройних Сил та інших військових формувань України; популяризації воєнно-історичних знань у суспільстві.

2022-04-11 Загородній в Інституті

Завідувачі відділів археології (кандидат історичних наук Наталя Булик), історії середніх віків (кандидат історичних наук Ілля Паршин), нової історії України (кандидат історичних наук Ірина Орлевич), новітньої історії (кандидат історичних наук Михайло Романюк), української мови (кандидат філологічних наук Наталя Багнюк), української літератури (доктор філологічних наук Тарас Пастух), а також Центру дослідження українсько-польських відносин (доктор історичних наук, професор Микола Литвин) ознайомили академіка НАН України Анатолія Загороднього з основними здобутками досвідчених вчених і молодих науковців, презентували найкращі наукові видання останніх років. Голова ЗНЦ, академік НАН України Зіновій Назарчук схарактеризував конкретні напрями діяльності Інституту, реалізацією яких пишається українська гуманітарна наука. Водночас він зосередив увагу на тих проблемах, які сьогодні потребують реалізації. У своєму виступі Президент НАН України дав оцінку багатолітній діяльності Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України як одного з головних осередків української гуманітарної науки у західноукраїнському регіоні, подякував дирекції і науковим працівникам за вагомі досягнення у розвитку фундаментальних, прикладних наукових досліджень, підвищенні міжнародного авторитету вітчизняної науки. Анатолій Загородній відзначив, що одне з основних завдань колективу на сучасному етапі українського державотворення – «давати аргументи», щоб у жодного представника країни-агресора «не виникало сумнівів у тому, що українська нація існує, що Українська держава є».


Читайте також:

2024-03-28
Вітаємо нашу колегу Ганну Дидик-Меуш, доктора філологічних наук, старшого наукового співробітника відділу української мови, з високою урядовою відзнакою. Зичимо реалізації подальших цікавих і важливих проєктів у гуманітаристиці загалом і в українському мовознавстві зокрема.

2024-03-27

Запрошуємо Вас на черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».


2024-03-25

14–17 березня 2024 р. старша наукова співробітниця відділу нової історії України, к.і.н. Наталія Мисак взяла участь у VI полоністичному конгресі у м. Дрездені (Німеччина). Понад 270 науковців з Німеччини, Австрії, Польщі, Фінляндії, США, Великобританії тощо репрезентували свої дослідження в галузі полоністики. Наталія Мисак взяла участь у панелі, присвяченій участі жінок у військових та парамілітарних формуваннях у Центрально-Східній та Північній Європі у 1910–1939 рр., виступивши із доповіддю «Перша світова війна і повоєнний час як арена боротьби українських жінок за гендерну рівність».


Оголошення:

Видання:

Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України: історія, імена, ідеї