Дайджест новин - січень 2017

2017-01-20

4 січня 2017 р. Інститут Івана Франка НАН України передав до бібліотеки Інституту українознавства перший том "Франківської енциклопедії" (Львів, 2016), до написання статей якої залучено колишніх і нинішніх співробітників Інституту українознавства Я.Грицака, Я.Мельник та ін.; у статтях є чимало покликів на праці науковців Інституту О.Аркуші, І.Чорновола та ін.

---

12 січня 2017 р. за ініціативою профкому в Інституті проведено свято Маланки, в якому взяли участь колеги з інших академічних установ ЗНЦ. Виступив вертеп та молодіжний гурт, які виконали давні та сучасні колядки.

Ведучою свята виступила О.Кровицька.

---

23 січня 2017 р. у Києві відбувся шостий з’їзд Національної спілки краєзнавців України, на якому виступив директор Інституту М.Литвин, доповівши про концепцію багатотомного видання “Галичина: історія, політика, культура”; наголосив на необхідності упорядкування нового видання “Історія міст і сіл України”;  обговорив окремі наукові проблеми з В.Смолієм, О.Реєнтом та ін.

---

25 січня 2017 р. за ініціативою відділу історії середніх віків у Львові проведено наукову конференцію Західноукраїнські землі княжої доби, на якій виступили провідні медієвісти, доктори історичних наук В.Александрович, Л.Войтович та ін.

---

26 січня 2017 р. на каналі ZIK продемонстровано телепередачу про І.Федоровича за участю завідувача відділу Інституту В.Александровича.

---

27 січня 2017 р. на засіданні Президії НТШ у Львові обговорено концепцію конференції, присвяченої 100-річчю Української національно-демократичної революції 1917–1921 рр.  Виступив М.Литвин, запропонувавши до співорганізаторів конференції Інститут українознавства ім.. І. Крип’якевича НАН України та Львівський краєзнавчий музей.

---

27 січня 2017 р. директор Інституту М.Литвин зустрівся з науковцем Польським інститутом національної пам’яті професором І. Галагідою, обговоривши можливість спільних досліджень складних сторінок історії українсько-польських відносин ХХ ст.




Читайте також:

2024-04-18
У березні 2024 року науковці відділу української мови Інституту українознавства Національної академії наук України взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують», які ініціювала катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка».

2024-04-16

11–12 квітня 2024 р. у Інституті історії Варшавського університету відбулася міжнародна наукова конференція «Stosunki polsko-ukraińskie wobec rosyjskiej agresji na Ukrainę: konteksty historyczne i współczesne», в якій взяли участь провідні історики та політологи Польщі та України, серед них наші колеги із відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин».


2024-04-16

23 березня 2024 р. у Київському національному університеті Т. Шевченка відбулися річні наукові читання Національної академії наук вищої школи України, на яких обговорено актуальні проблеми розвитку науки, освіти та культури України, захисту її від новітньої російської агресії. Особливе зацікавлення викликали доповіді економіста Анатолія Кінаха, медикині Ольги Богомолець, фізика і перекладача Максима Стріхи, історика Георгія Папакіна. У виступі нашого колеги, завідувача відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин» Миколи Литвина проаналізовано особливості польсько-українських міждержавних і міжнаціональних відносин, актуалізовано історіографічні та археографічні перспективи дослідження проблеми.


Оголошення:

Видання:

Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України: історія, імена, ідеї