Марія Войтович про археологічні дослідження на вул. Б. Хмельницького

2017-03-11
28 лютого відбувся перший у 2017 році науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України.

Випускниця аспірантури відділу археології Марія Войтович запропонувала увазі присутніх цікаву розповідь на тему: "Археологічні дослідження Краківського передмістя Львова у 2013 р.:  вул. Б. Хмельницького"

У липні-жовтні 2013 р. експедиція НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України проводила рятівні дослідження на вулиці Богдана Хмельницького (від площі Князя Ярослава Осмомисла до вулиці Мулярської). Це одна із найстаріших вулиць Львова, відома із ХІІІ ст. як Волинський шлях, що з’єднував Львів із Литвою та Білоруссю і був важливою торговою магістраллю міста.

Марія Войтович. Археологічні дослідження Краківського передмістя Львова у 2013 р.: вул. Б. Хмельницького

Незважаючи на те, що на ділянці, відведеній під археологічний нагляд, культурні нашарування сильно поруйновані прокладанням міських інженерних мереж та безпосередньо самим полотном вулиці, у багатьох місцях зафіксовано автентичні нашарування від давньоруського часу. Під час археологічних розкопок у південній частині вул. Б. Хмельницького зафіксовано залишки культурних нашарувань, які надають матеріали про заселення ділянки з VІІІ ст. до н. е. по XIX ст. включно, товщина яких сягає до 6,3 м. Окрім цього, тут виявлено та досліджено декілька нерухомих об’єктів, які мають значну історико-культурну цінність. А саме: керамічний водогін І пол. XV ст., декілька рівнів дерев’яної дороги XVI ст. та залишки трьох дерев’яних водогонів XVIІ-ХІХ ст. З інших нерухомих об’єктів варто згадати залишки муру XVIІ ст., що належить втраченій на сьогодні кам’яниці та залишки двох дерев’яних плотів XV-XVІ ст.

В результаті проведених робіт отримано значну кількість різноманітного (керамічного, металевого, кам’яного, шкіряного, скляного та ін.) різночасового матеріалу, який відтворює заняття та побут мешканців цієї частини Львова ХІІ-ХІХ ст. Серед виявленого матеріалу варто відзначити цілі форми посуду, шкіряне взуття та металеві знаряддя праці. Рідкісною знахідкою є мідна монета 1353-1360 рр. карбування – денарій галицько-руський. На вул. Б. Хмельницького також виявлено скарб монет, що складається із п’ятнадцяти шелягів 1661-1666 рр. карбування.


Читайте також:

2024-04-18
У березні 2024 року науковці відділу української мови Інституту українознавства Національної академії наук України взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують», які ініціювала катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка».

2024-04-16

11–12 квітня 2024 р. у Інституті історії Варшавського університету відбулася міжнародна наукова конференція «Stosunki polsko-ukraińskie wobec rosyjskiej agresji na Ukrainę: konteksty historyczne i współczesne», в якій взяли участь провідні історики та політологи Польщі та України, серед них наші колеги із відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин».


2024-04-16

23 березня 2024 р. у Київському національному університеті Т. Шевченка відбулися річні наукові читання Національної академії наук вищої школи України, на яких обговорено актуальні проблеми розвитку науки, освіти та культури України, захисту її від новітньої російської агресії. Особливе зацікавлення викликали доповіді економіста Анатолія Кінаха, медикині Ольги Богомолець, фізика і перекладача Максима Стріхи, історика Георгія Папакіна. У виступі нашого колеги, завідувача відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин» Миколи Литвина проаналізовано особливості польсько-українських міждержавних і міжнаціональних відносин, актуалізовано історіографічні та археографічні перспективи дослідження проблеми.


Оголошення:

Видання:

Ad fontes. Джерела діалектологічних студій. (Серія Діалектологічні студії, т. 1(14))