III Міжнародна наукова конференція про українсько-польські відносини

2017-05-24

24 травня 2017 року відбулася III Міжнародна наукова конференція “Українсько-польські відносини в контексті суспільно-політичних і етнокультурних процесів в Центрально-Східній Європі (ХХ - поч. ХХІ століття)”

У межах конференції обговорено проблеми політичних, громадських, релігійних та культурно-освітніх відносин українців і поляків в ХХ – поч. ХХІ ст. При цьому пропонується звернути увагу на:

  • історію українського та польського національного рухів та їхні взаємовпливи в контексті східноєвропейського суспільно-політичного розвитку першої половини ХХ ст.;
  • національно-культурне життя українців і поляків;
  • роль церков у формуванні національної свідомості та духовно-просвітницьких чинників обох народів;
  • польсько-українські відносини в ході Другої світової війни та перших післявоєнних років, зокрема передумови, хід та наслідки депортацій українців і поляків;
  • особливості формування й функціонування однопартійних держав та «побудови соціалізму» в УРСР та ПНР; розвиток і співпрацю українських і польських дисидентських груп;
  • особливості постсоціалістичного розвитку Польщі та України;
  • подолання історичних стереотипів і формування нової якості польсько-українського співробітництва на рівні держав і соціумів у контексті політичних, суспільних і культурних змін в Центрально-Східній Європі кінця ХХ – початку ХХІ ст.;
  • історіографічні та археографічні аспекти українсько-польських відносин.

Конференція відбулася в Інституті українознавства ім. І.Крип’якевича НАН України за адресою: м. Львів, вул. Козельницька 4.

Тексти доповідей, виголошені на конференції, можуть бути опубліковані у збірнику “Україна-Польща: історична спадщина та суспільна свідомість” (збірник внесено до переліку наукових фахових видань України). 

Оргкомітет залишає за собою право відбору доповідей на конференцію і матеріалів для публікації. Тексти статей в електронному форматі обсягом до 1 др. арк. прийматимуться при реєстрації учасників конференції або електронною поштою. Вартість публікації 25 грн. за 1 сторінку А4. 

Вимоги до статей 

Контактні електронні адреси: olpikh@gmail.com

Переглянути програму конференції:



Читайте також:

2024-04-18
У березні 2024 року науковці відділу української мови Інституту українознавства Національної академії наук України взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують», які ініціювала катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка».

2024-04-16

Упродовж лютого-квітня 2024 р. Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України долучився до реалізації проєкту мультимедійних ініціатив «#ШоТам» та «Локальна історія» зі створення 8 відеороликів рубрики «Нація підприємців: як українці бізнес будували».


2024-04-15
11 квітня 2024 р. відбувся черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований цього разу спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».

Оголошення:

Видання:

Ad fontes. Джерела діалектологічних студій. (Серія Діалектологічні студії, т. 1(14))