Олег Друздєв про історію в медіапросторі

2017-05-25
23 травня 2017 року відбувся семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України.

Тема, яку було запроповано до обговорення:
Історія в медіапросторі: сьогодення та майбутнє


Доповідачем був аспірант відділу історії середніх віків нашого Інституту Олег Друздєв.

ХХІ століття з характерними для нього процесами глобалізації та технологізації ставить перед будь-якою наукою нові вимоги. Ці вимоги зумовлюють її прогрес, оскільки працювати за старими схемами, засобами і методами стає все важче і менш ефективно. Однією з таких вимог є відповідність науки (як джерела знань) та медіакомунікацій (як засобу його поширення). Позаяк жодна наука не є відокремленою від суспільства, а навпаки, йому служить, виконуючи своєрідне «соціальне замовлення», проблема поширення наукових здобутків (а, точніше, знань) в суспільстві має неабияку актуальність. Особливо, коли йде мова про сферу гуманітаристики, частиною якої є історія.

Історичні знання доволі часто використовують в політичних метах, вдаючись до різноманітних маніпуляцій та фальшувань. Наслідок – формування регіональних стереотипів («полонофільство» західних регіонів, «русофільство» східних), подекуди навіть «образу ворога» (приклад: поширений образ жителя західної України як «фашиста», «бандерівця» тощо). У зв’язку з відсутністю фахових ресурсів, які б відповідали потребам задоволення попиту суспільства на історію, цю прогалину майже абсолютно заповнює низькоякісна інформація сумнівних, а подекуди відверто ворожих джерел (як українських, так і закордонних). Очевидно, йдеться про електронні/друковані ЗМІ, які подають, в кращому випадку, чужий погляд на нашу історію. Результат такого стану речей: формування згаданих стереотипів, відсутній/слабкий попит на вітчизняні фахові наукові праці, дезорієнтоване та поляризоване суспільство, яке легко піддається «історичним» маніпуляціям, широкий простір для втручання з боку інших держав у царину історичної пам’яті та самоідентифікації українського соціуму.

Упродовж виступу прелеґент намагався відповісти на питання:

- навіщо фаховій історичній науці зміцнювати свої позиції в медіа просторі;
- чому це важливо і для науки, і для суспільства;
- як це зробити і що буде, якщо ігнорувати цей виклик сучасності.

Слухачами й дискутантами під час семінару були інститутські колеги Олега Друздєва - Марія Войтович та Ілля Паршин, а також модератор Данило Ільницький.


Читайте також:

2024-04-18
У березні 2024 року науковці відділу української мови Інституту українознавства Національної академії наук України взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують», які ініціювала катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка».

2024-04-16

11–12 квітня 2024 р. у Інституті історії Варшавського університету відбулася міжнародна наукова конференція «Stosunki polsko-ukraińskie wobec rosyjskiej agresji na Ukrainę: konteksty historyczne i współczesne», в якій взяли участь провідні історики та політологи Польщі та України, серед них наші колеги із відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин».


2024-04-16

23 березня 2024 р. у Київському національному університеті Т. Шевченка відбулися річні наукові читання Національної академії наук вищої школи України, на яких обговорено актуальні проблеми розвитку науки, освіти та культури України, захисту її від новітньої російської агресії. Особливе зацікавлення викликали доповіді економіста Анатолія Кінаха, медикині Ольги Богомолець, фізика і перекладача Максима Стріхи, історика Георгія Папакіна. У виступі нашого колеги, завідувача відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин» Миколи Литвина проаналізовано особливості польсько-українських міждержавних і міжнаціональних відносин, актуалізовано історіографічні та археографічні перспективи дослідження проблеми.


Оголошення:

Видання:

Модернізм в українській літературі ХХ – початку ХХІ століття: пам’ять, коди, практики: монографія