Конференція "Український простір родини Горбачів"

2018-02-26
Непересічна наукова подія відбулася 22 лютого 2018 року у стінах Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України – конференція “Український простір родини Горбачів”, присвячена 100-річчю від дня народження Професора Олекси Горбача.

До храму Святої Софії – Премудрості Божої, щоб пом’янути в молитві великого Вченого та його дружину, знану перекладачку Анну-Галю Горбач, зійшлося чимало людей – це ті, кому пощастило особисто знати Професора чи пані Анну-Галю, і вдячні учні та послідовники. Панахиду очолив отець Іван Дацько, який у своєму слові наголосив на надзвичайно великій ролі родини Олекси й Анни-Галі Горбачів для української науки, культури, церкви, для всього українства. На ім’я Наталії Хобзей надійшов лист-благословення від Глави Української греко-католицької церкви Блаженнішого Святослава (Шевчука), в якому наголошено на великому внескові Професора Олекси Горбача та його дружини, д-ра Анни-Галі, в розвиток української науки та церкви. Блаженніший Святослав висловив своє визнання і подяку всім учасникам конференції.

Відкрила власне наукову частину цього заходу його організатор Наталія Хобзей, зачитавши вітального листа від Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич, у якому йшлося про величезний і вагомий науковий спадок Олекси Горбача, про його подвижницьку працю як видавця заборонених на той час праць, про дуже важливу перекладацьку діяльність Анни-Галі Горбач.

Фундаментальні доповіді учасників конференції – Міхаеля Мозера (Відень), Наталії Пуряєвої (Київ), Марії Чікало (Львів), Галини Тимошик (Львів), Юрія Ясіновського (Львів), Наталії Хобзей (Львів) – дали змогу рельєфно уявити та осмислити наукову спадщину Вченого, хоча б частково осягнути безмежний простір його наукових зацікавлень.

Конференція “Український простір родини Горбачів”

Особливою – наповненою теплим світлом спогадів – стала завершальна частина сьогоднішнього заходу. Глибокі роздуми Ігоря Калинця про роль родини Горбачів в українській історії, неймовірно цікаві та емоційні спогади о. Івана Дацька про своє неодноразове перебування вдома в Професора Горбача, яскраві фрагменти з життя Олекси й Анни-Галі Горбачів у розповідях Тараса Шманька. Слова вдячності, світлини з родинного архіву, жвавий голос пані Галі Горбач із записаного на плівку інтерв’ю. Світлі спогади про дуже світлих людей…


Читайте також:

2024-03-28
Вітаємо нашу колегу Ганну Дидик-Меуш, доктора філологічних наук, старшого наукового співробітника відділу української мови, з високою урядовою відзнакою. Зичимо реалізації подальших цікавих і важливих проєктів у гуманітаристиці загалом і в українському мовознавстві зокрема.

2024-03-27

Запрошуємо Вас на черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».


2024-03-25

14–17 березня 2024 р. старша наукова співробітниця відділу нової історії України, к.і.н. Наталія Мисак взяла участь у VI полоністичному конгресі у м. Дрездені (Німеччина). Понад 270 науковців з Німеччини, Австрії, Польщі, Фінляндії, США, Великобританії тощо репрезентували свої дослідження в галузі полоністики. Наталія Мисак взяла участь у панелі, присвяченій участі жінок у військових та парамілітарних формуваннях у Центрально-Східній та Північній Європі у 1910–1939 рр., виступивши із доповіддю «Перша світова війна і повоєнний час як арена боротьби українських жінок за гендерну рівність».


Оголошення:

Видання:

Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України: історія, імена, ідеї