Заява щодо ситуації навколо Григорія Купріяновича

2018-09-17

Вчена рада та науковий колектив Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України вважають неприпустимим у сьогоднішній об’єднаній Європейській спільноті розв’язане певними силами в правлячих колах нинішньої Польщі цькування громадянина Польщі, відомого українського історика, одного з найактивніших представників української громади в Польщі, Голови Українського товариства в Любліні, доктора Григорія Купріяновича під приводом видуманого “злочину”, який доктор Г. Купріянович нібито  мав вчинити під час траурних урочистостей – відзначення пам’яті жертв знищеного бойовими силами Польської підпільної держави українського села Сагринь на Холмщині в 1944 р. – за участі Президента України Петра Порошенка.

Як повідомлялося в пресі, між польською та українською стороною були певні контакти з приводу чергової річниці знаних волинських подій 1943 р. задля нібито прийнятного для обох сторін уникнення чергового загострення стосунків. Проте у Варшаві здобули перемогу  прихильники гасла “szczerbić Szczerbiеc o Bramę Złotą”. Унаслідок цього Президент Польщі поїхав на Волинь, а Президент України прибув до Польщі відзначити пам’ять українських жертв Сагриня та навколишніх сіл. Видається, для певних кіл у Польщі такий крок української сторони виявився “не зовсім очікуваним”. Оскільки “болісно” реагувати на нього у Варшаві не надто випадало, “від імені і за дорученням” делеговано виступити люблінського воєводу Пшемислава Чарнека, який обізвав учасників траурних заходів пам’яті українських мучеників Сагриня, прибулих вшанувати безневинно замордованих предків, “українськими націоналістами”. Одним із таких “українських націоналістів” – нагадаємо – в очах воєводи мав бути чинний Президент Української держави. Однак така ганебна для практики міждержавних стосунків поведінка одного з високих регіональних урядовців у нинішній Польській державі, як видається, є не тільки допустимою, а й прийнятною…

Об’єктом особливої уваги воєводи став доктор Г. Купріянович, який виступив з промовою на траурних урочистостях у Сагрині – не без відома Варшави. Воєвода «приписав» докторові Г. Купріяновичу “однозначне”, на його думку, порівняння подій на Волині й у Сагрині та навколишніх селах і, блюзнірськи маніпулюючи “статистикою загиблих” (у нинішній Польщі це вже не 350 тис., як було ще зовсім недавно, а 130 тис.) “з кількомастами особами, які загинули в Сагрині”, побачив у цьому пожаданий “злочин”, хоча ніякої “дикості порівняння”, звісно, не було. «Дикості» допустився, власне, воєвода.

“Мірятися пролитою кров’ю наших народів і здобувати на трагедії політичні дивіденди – це ганебно”, – зазначив у Сагрині Президент П. Порошенко. Особливо ганебно, коли до цього причетний  високий урядовець державної адміністрації, габілітований доктор права та в недавньому житті ад’юнкт кафедри конституційного і канонічного права Люблінського Католицького Університету імені Папи Івана Павла II.

На нашу думку,  поведінка воєводи суперечить також і професійній  науковій етиці, несумісна вона і зі статусом науковця, підриває основи, на яких століттями будувалося європейське наукове середовище. Тому звертаємося до широкої наукової спільноти із закликом дати належну оцінку принаймні «дивним» крокам воєводи-правника. Невипадково, мабуть, люблінський ІПН відхилив позов воєводи проти доктора Г. Купріяновича, і довелося поспішно відшукати “згідливішого” прокурора на провінції…

Ганебна провокаційна метушня навколо доктора Г. Купріяновича затіяна з єдиною метою – розпалити потрібну певним силам у нинішній Польщі побутову антиукраїнську істерію, яку, очевидно, замовлено ззовні, як це нерідко виявляється в особливо активних на цьому полі сусідів України. Саме так зазначені потуги сприймає й більшість думаючих представників польського суспільства, які слушно вбачають у діях воєводи Чарнека, його покровителів та «іже з ними» чергову ганебну сторінку нинішньої польської історії.

 

Директор Інституту, доктор історичних наук І.Я.Соляр

Завідувач відділу історії середніх віків, доктор історичних наук В.С.Александрович

Вчений секретар інституту, кандидат історичних наук О.І.Муравський




Читайте також:

2024-04-18
У березні 2024 року науковці відділу української мови Інституту українознавства Національної академії наук України взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують», які ініціювала катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка».

2024-04-16

11–12 квітня 2024 р. у Інституті історії Варшавського університету відбулася міжнародна наукова конференція «Stosunki polsko-ukraińskie wobec rosyjskiej agresji na Ukrainę: konteksty historyczne i współczesne», в якій взяли участь провідні історики та політологи Польщі та України, серед них наші колеги із відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин».


2024-04-16

23 березня 2024 р. у Київському національному університеті Т. Шевченка відбулися річні наукові читання Національної академії наук вищої школи України, на яких обговорено актуальні проблеми розвитку науки, освіти та культури України, захисту її від новітньої російської агресії. Особливе зацікавлення викликали доповіді економіста Анатолія Кінаха, медикині Ольги Богомолець, фізика і перекладача Максима Стріхи, історика Георгія Папакіна. У виступі нашого колеги, завідувача відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин» Миколи Литвина проаналізовано особливості польсько-українських міждержавних і міжнаціональних відносин, актуалізовано історіографічні та археографічні перспективи дослідження проблеми.


Оголошення:

Видання:

Ad fontes. Джерела діалектологічних студій. (Серія Діалектологічні студії, т. 1(14))