Науковий семінар Ради молодих вчених Інституту "Локальна історія: від польових досліджень до публічної історії"

2019-05-24

23 травня 2019 року у залі Музею історії Львівського національного музею ім. І. Франка відбувся черговий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича. Цього разу доповідачем був кандидат історичних наук, молодший науковий співробітник відділу історії середніх віків Інституту, керівник проекту "Локальна історія" Віталій Ляска. Тема семінару: Проект "Локальна історія": від польових досліджень до публічної історії. Під час своєї доповіді Віталій розповів про історію зародження проекту, його напрямки діяльності, сьогодення цієї ініціативи та найближчі плани на майбутнє. Зокрема, доповідач зауважив, що сам проект започаткований у 2013 р., і з цього часу він еволюціонував від, по суті, рятівної діяльності, коли його дослідники у процесі польової роботи фіксували відео- та аудіоспогади старожилів-очевидців подій 1920-1950-х рр. у Західній Україні та збирали унікальні старовинні фото, до одного із найамбітніших ініціатив у сфері публічної історії. Сьогодні проект працює над трьома головними напрямками: продовження польових досліджень, випуск щомісячного журналу "Локальна історія", 95 % змісту якого становить тематика української історії, та запуск інтерактивного сучасного Інтернет-сайту, де би користувачі могли би отримати інформацію не лише про макро-, але й мікроісторію (історію людей, повсякдення тощо) кожного із населених пунктів Галичини. У найближчих планах, за словами Віталія, є також запуск у рамках проекту циклу відеолекцій щодо української минувшини, яка, у тому числі, мала би розвінчувати міфи про ті чи інші суперечливі події історії України.

Після доповіді слухачі висловили свої коментарі та запитання. Присутні погодилися, що поява таких ініціатив, особливо випуск якісного журналі, є дуже важливим і своєчасним в умовах, коли бракує якісної та адекватної наукової та науково-популярної літератури про українську історію, в той час, коли і в Польщі, та, зрештою, й Росії ця ситуація є набагато кращою, а у кіосках український читач може придбати журнали і про всесвітню історію, і про історію Росії чи СРСР, і дуже мало - про українську тематику. Також відвідувачі семінару висловили сподівання, що з часом проект долучиться і до просвітницької роботи, налагодить співпрацю із освітніми та науковими закладами. Гості заходу побажали успіхів та наснаги Віталію та його команді у подальшій діяльності, та нових ідей і мотивації у реалізації теперішніх та майбутніх запланованих проектів.


Рада молодих вчених "Локальна історія: від польових досліджень до публічної історії"



Читайте також:

2024-03-28
Вітаємо нашу колегу Ганну Дидик-Меуш, доктора філологічних наук, старшого наукового співробітника відділу української мови, з високою урядовою відзнакою. Зичимо реалізації подальших цікавих і важливих проєктів у гуманітаристиці загалом і в українському мовознавстві зокрема.

2024-03-27

Запрошуємо Вас на черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».


2024-03-25

14–17 березня 2024 р. старша наукова співробітниця відділу нової історії України, к.і.н. Наталія Мисак взяла участь у VI полоністичному конгресі у м. Дрездені (Німеччина). Понад 270 науковців з Німеччини, Австрії, Польщі, Фінляндії, США, Великобританії тощо репрезентували свої дослідження в галузі полоністики. Наталія Мисак взяла участь у панелі, присвяченій участі жінок у військових та парамілітарних формуваннях у Центрально-Східній та Північній Європі у 1910–1939 рр., виступивши із доповіддю «Перша світова війна і повоєнний час як арена боротьби українських жінок за гендерну рівність».


Оголошення:

Видання:

Ad fontes. Джерела діалектологічних студій. (Серія Діалектологічні студії, т. 1(14))