Спогади про щорічну міжнародну наукову конференцію «Історія релігій в Україні» від колег з Львівського музею історії релігії

2020-05-14

Травень – це місяць, коли ось вже тридцять років поспіль ми проводимо міжнародну наукову конференцію «Історія релігій в Україні». В ці дні мала відбутись ХХХ, ювілейна конференція, і вона обов’язково відбудеться, але згодом, восени. А зараз ми хочемо поділитися з Вами спогадами про попередні конференції.

Вперше захід відбувся 27 – 31 травня тридцять років тому. Її ініціаторами були: тодішній директор музею Володимир Васильович Гаюк та історик зі світовим іменем Ярослав Романович Дашкевич. Співзасновниками виступили три установи: Львівський музей історії релігії, Львівське відділення Інституту української археографії та джерелознавства ім.
М. С. Грушевського НАН України, Відділення релігієзнавства Інституту філософії НАН України ім. Г. Сковороди.

З великою повагою і вдячністю згадуємо видатного українського вченого, доктора історичних наук, професора Ярослава Дашкевича, який очолював Львівське відділення Інституту археографії та джерелознавства. Своїми порадами, особистим науковим і моральним авторитетом Ярослав Романович допоміг вивести конференцію «Історія релігій в Україні» на високий науковий рівень.

Потрібно наголосити на багаторічній активній допомозі та участі в конференції київських релігієзнавців з Інституту філософії ім. Г. Сковороди, зокрема, хочемо згадати керівника Відділення релігієзнавства, доктора філософських наук, професора Анатолія
Миколайовича Колодного.

Організовують і проводять міжнародну наукову конференцію «Історія релігій в Україні» працівники музейної філії – науковці Інституту релігієзнавства. Захоплюємось і дякуємо за вашу працю.

Допомогу в організації конференції щороку надають наукові працівники Львівського відділення Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України, Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, а також Гуманітарного факультету Українського католицького університету.

За тридцять років ці конференції перетворилися в своєрідний майданчик зустрічей широкого кола науковців-релігієзнавців України, а також Польщі, Словаччини, Чехії, Угорщини, Литви, Білорусії, Австралії та Італії. Збільшення кількості учасників конференції (з кожним роком долучаються нові дослідники) перетворило її на найчисельніший регулярно діючий форум релігієзнавців. За роки проведення конференції в ній взяло участь понад 1400 науковців, музеєзнавців, релігієзнавців з України і з-за кордону.

Учасники заходу (науковці, мистецтвознавці, археологи, музеєзнавці з усіх областей України та з-за кордону) порушують різнопланові питання релігієзнавчого життя в Україні: розвиток богословської думки, захист і збереження пам’яток сакрального мистецтва, охорону і популяризацію музейної спадщини, обговорюють важливі аспекти духовного життя. Найширше учасники конференції розглядають питання історії релігії в Україні. Стало доброю традицією напередодні кожної конференції видавати однойменний збірник «Історія релігій в Україні».

Перед учасниками конференції стоїть багато проблемних питань релігійного життя в Україні, а їхнє завдання – не тільки озвучувати ці питання, але й шукати відповіді, що яскраво продемонстровано в доповідях учасників. Кількість охочих долучитися до цієї наукової події щороку зростає.



Історія релігії


Читайте також:

2024-03-28
Вітаємо нашу колегу Ганну Дидик-Меуш, доктора філологічних наук, старшого наукового співробітника відділу української мови, з високою урядовою відзнакою. Зичимо реалізації подальших цікавих і важливих проєктів у гуманітаристиці загалом і в українському мовознавстві зокрема.

2024-03-27

Запрошуємо Вас на черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».


2024-03-25

14–17 березня 2024 р. старша наукова співробітниця відділу нової історії України, к.і.н. Наталія Мисак взяла участь у VI полоністичному конгресі у м. Дрездені (Німеччина). Понад 270 науковців з Німеччини, Австрії, Польщі, Фінляндії, США, Великобританії тощо репрезентували свої дослідження в галузі полоністики. Наталія Мисак взяла участь у панелі, присвяченій участі жінок у військових та парамілітарних формуваннях у Центрально-Східній та Північній Європі у 1910–1939 рр., виступивши із доповіддю «Перша світова війна і повоєнний час як арена боротьби українських жінок за гендерну рівність».


Оголошення:

Видання:

Ad fontes. Джерела діалектологічних студій. (Серія Діалектологічні студії, т. 1(14))