Виставка “Наказано не знати: українські археологи в лещатах тоталітаризму”

2020-10-23

Інститут виступив співорганізатором вуличної виставки “Наказано не знати: українські археологи в лещатах тоталітаризму”, яка відкрилася 20 жовтня. Виставка  присвячена археологам, які, попри утиски й репресії, здійснили важливі наукові відкриття. 

Захід України на виставці представлений постатями Олега Кандиби, Ярослава Пастернака та Лариси Крушельницької.

 Тривалий час українська археологія перебувала в умовах жорсткої цензури з боку політичних режимів держав, до складу яких входили українські землі. Тому як галузь, що впливала на національний наратив та усвідомлення власної ідентичності, мала бути не лише підконтрольною, а й відповідати певній ідеології.

Репресії проявлялися у створенні несприятливих для роботи й життя умов, забороні займатися професійною діяльністю, переслідуваннях за етнічною приналежністю чи за політичним мотивами, ув’язненні, ізоляції в психіатричних лікарнях, таборах та фізичному знищенні.

Виставка експонуватиметься на Контрактовій площі в Києві до 20 листопада.

Автори виставки: Олександр Бонь, Наталя Булик, Світлана Іванисько, Вікторія Колеснікова, Володимир Колибенко, Сергій Павленко, Віра Павлова, Наталя Хамайко, Ірина Черновол, Катерина Чуєва, Оксана Юркова, Анна Яненко.

Над виставкою працювали: Наталя Слобожаніна, Володимир Тиліщак.

Дизайн: Ганна Беркутова.

Літературне редагування: Тетяна Ватажишина.

Співорганізатори:

·         Український інститут національної пам’яті

·         Інститут археології НАН України

·         Інститут історії України НАН України

·         Інститут українознавства імені І. Крип'якевича НАН України

·         Історичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка

·         Київський університет імені Бориса Грінченка

·         Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник

·         Музей історії Десятинної церкви

·         Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків

З матеріалами виставки можна ознайомитися за покликанням.



2020-10-23 Банери археологів


Читайте також:

2024-04-18
У березні 2024 року науковці відділу української мови Інституту українознавства Національної академії наук України взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують», які ініціювала катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка».

2024-04-16

11–12 квітня 2024 р. у Інституті історії Варшавського університету відбулася міжнародна наукова конференція «Stosunki polsko-ukraińskie wobec rosyjskiej agresji na Ukrainę: konteksty historyczne i współczesne», в якій взяли участь провідні історики та політологи Польщі та України, серед них наші колеги із відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин».


2024-04-16

23 березня 2024 р. у Київському національному університеті Т. Шевченка відбулися річні наукові читання Національної академії наук вищої школи України, на яких обговорено актуальні проблеми розвитку науки, освіти та культури України, захисту її від новітньої російської агресії. Особливе зацікавлення викликали доповіді економіста Анатолія Кінаха, медикині Ольги Богомолець, фізика і перекладача Максима Стріхи, історика Георгія Папакіна. У виступі нашого колеги, завідувача відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин» Миколи Литвина проаналізовано особливості польсько-українських міждержавних і міжнаціональних відносин, актуалізовано історіографічні та археографічні перспективи дослідження проблеми.


Оголошення:

Видання:

Ad fontes. Джерела діалектологічних студій. (Серія Діалектологічні студії, т. 1(14))