Феодосій Стеблій: "Завжди було на кого орієнтуватися і з кого брати приклад"

2021-05-05
На віртуальних сторінках міжнародного інтелектуального часопису «Україна модерна», у рубриці "Життєписи історії" з’явилася публікація, присвячена відомому історикові Феодосієві Стеблію, наукова біографія якого пов’язана з більше, аніж півстолітньою працею в Інституті українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України.

Основою цієї публікації стала публічна зустріч-розмова в рамках проєкту «Інтелектуальна біографія», що відбулася у Львівській обласній універсальній науковій бібліотеці 10 листопада 2016 року з нагоди 85-річчя вченого.

В автентичному вигляді розмова з Феодосієм Стеблієм була опублікована у 14-му випуску наукового збірника «З історії західноукраїнських земель» (Львів: Інститут українознавства ім. І.Крип'якевича НАН України, 2018).

На сайті "Україні модерної" цей матеріал з’явився у переробленому та удосконаленому форматі.

У своїх ретроспекціях Феодосій Стеблій не формулює синтез, не генерує глобальних висновків чи прогнозів. Його оповідь має цінність живого свідчення про формування історика (та уявлень про історію) в той період, коли це аж ніяк не було справою вільного рефлексування чи нагодою методологічних, світоглядних, ідеологічних дискусій. Інтелектуальна біографія Феодосія Стеблія, що скромно, але прискіпливо, а подекуди й шармово розказана, несподівано, але впевнено переконує у потребі нового терміна в інтелектуальній історії. Цей термін – «тиха інтелектуальна відвага».



Читайте також:

2024-04-18
У березні 2024 року науковці відділу української мови Інституту українознавства Національної академії наук України взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують», які ініціювала катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка».

2024-04-16

Упродовж лютого-квітня 2024 р. Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України долучився до реалізації проєкту мультимедійних ініціатив «#ШоТам» та «Локальна історія» зі створення 8 відеороликів рубрики «Нація підприємців: як українці бізнес будували».


2024-04-15
11 квітня 2024 р. відбувся черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований цього разу спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».

Оголошення:

Видання:

Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України: історія, імена, ідеї