Відбулася ХХХІ Міжнародна наукова конференція «Історія релігій в Україні»

2021-06-03

20–21 травня відбулася ХХХІ Міжнародна наукова конференція «Історія релігій в Україні», організована Львівським музеєм історії релігії за участі Львівського відділення Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАНУ, Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАНУ та Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАНУ. Конференція відбувалася у двох форматах: онлайн та у приміщенні Львівського музею історії релігії. Учасниками цього наукового форуму стали близько 60 дослідників з України, Білорусі, Литви та Росії. Привітальне слово перед зібранням виголосили начальник відділу релігій та національностей департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної держадміністрації Дмитро Горєвой, директор департаменту розвитку і в. о. начальника управління культури Львівської міської ради Наталія Бунда, ректор Львівської духовної семінарії ПЦУ о. Василь Луцишин, керівник Львівського відділення Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАНУ Мирон Капраль, заступник директора Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАНУ Тетяна Ястремська, директор КЗ ЛОР «Львівський музей історії релігії» Орест Малиць і в. о. керівника філії Львівського музею історії релігії – Інституту релігієзнавства, зав. відділом нової історії України Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАНУ Ірина Орлевич.

Присутні вшанували пам’ять багаторічного співорганізатора конференції та члена редакційної колегії збірника «Історія релігій в Україні» доктора історичних наук Ігоря Скочиляса.

На пленарному засіданні було розглянуто низку питань, присвячених знаковим подіям української історії, ювілеї яких ми відзначаємо в цьому році. Про 425-ту річницю Берестейської унії та її висвітлення в сучасній українській історіографії доповідав доктор історичних наук, професор Дрогобицького педагогічного університету ім. Івана Франка Леонід Тимошенко. Світоглядні орієнтації відомого українського поета Тараса Шевченка аналізував доктор філософських наук, професор, керівник Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАНУ Анатолій Колодний. Про перший Всеукраїнський православний церковний собор Української автокефальної православної церкви, від скликання якого минуло 100 років, йшлося у виступі доктора історичних наук, провідного наукового співробітника Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАНУ Ірини Преловської. Отець Георгій (Юрій Коваленко), здобувач Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАНУ докладно охарактеризував ознаки й перспективи відкритого і закритого православ’я. Діяльності свідків Єгови в Україні та трагічній операції «Північ», що була проведена сім десятиліть тому, присвятив свою доповідь кандидат історичних наук Костянтин Бережко.

Того ж дня учасники зібралися на круглий стіл, приурочений до 220-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича. Участь в організації цього заходу взяли Український католицький університет і Місія «Постуляційний центр беатифікації святих УГКЦ» (в особі  її очільника о. Полікарпа Марцелюка). З доповідями виступили доктор філологічних наук, професор кафедри теорії літератури та порівняльного літературознавства Львівського національного університету ім. Івана Франка, провідний співробітник відділу літератури Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАНУ Микола Ільницький; доктор історичних наук, старший науковий співробітник відділу нової історії України Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАНУ Роман Голик; доктор філологічних наук, професор, член-кореспондент НАНУ, директор Інституту Івана Франка НАНУ Євген Нахлік; о. Полікарп Марцелюк; завідувачка експозиційного відділу Львівського музею історії релігії Наталія Матлашенко. Присутні також мали змогу побувати на презентації книги М. Тершаківця «Маркіян Шашкевич та його ідеї на тлі українського відродження», упорядниками якої є кандидат історичних наук, старший науковий співробітник відділу нової історії України Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАНУ Феодосій Стеблій, кандидат історичних наук, директор Інституту історії Церкви, проректор УКУ Олег Турій та кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту історії Церкви Володимир Мороз. Магістрині мистецтва Ганна Михасюк та Ольга Романчак представили галерею авторських ікон «Новомученики УГКЦ».

Наступного дня конференційна робота тривала у трьох секціях: «Релігійні процеси в історичному розвитку», «Сакральні пам’ятки та символіка і міфологія у мистецтві» та «Сучасний стан релігійності в Україні».


До початку конференції вийшли друком науковий щорічник «Історія релігій в Україні» та «Історія релігій в Україні: актуальні питання».

2021-06-04 Історія релігій в Україні-2021


Читайте також:

2024-03-28
Вітаємо нашу колегу Ганну Дидик-Меуш, доктора філологічних наук, старшого наукового співробітника відділу української мови, з високою урядовою відзнакою. Зичимо реалізації подальших цікавих і важливих проєктів у гуманітаристиці загалом і в українському мовознавстві зокрема.

2024-03-27

Запрошуємо Вас на черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».


2024-03-25

14–17 березня 2024 р. старша наукова співробітниця відділу нової історії України, к.і.н. Наталія Мисак взяла участь у VI полоністичному конгресі у м. Дрездені (Німеччина). Понад 270 науковців з Німеччини, Австрії, Польщі, Фінляндії, США, Великобританії тощо репрезентували свої дослідження в галузі полоністики. Наталія Мисак взяла участь у панелі, присвяченій участі жінок у військових та парамілітарних формуваннях у Центрально-Східній та Північній Європі у 1910–1939 рр., виступивши із доповіддю «Перша світова війна і повоєнний час як арена боротьби українських жінок за гендерну рівність».


Оголошення:

Видання:

Модернізм в українській літературі ХХ – початку ХХІ століття: пам’ять, коди, практики: монографія