Міжнаціональні відносини в Україні у ХХ – на початку ХХІ ст. Західні землі: монографія / від. ред. Іван Патер, упоряд. Михайло Романюк; НАН України, Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича. Львів, 2020. 698 с.

Міжнаціональні відносини – один з головних індикаторів демократичності владних режимів, толерантності суспільства. У колективній монографії проаналізовано національні відносини на західноукраїнських землях доби визвольних змагань у першій половині XX ст., практику міжнаціональних відносин у роки Другої світової війни, їх особливості розвитку в західних областях України в другій половині XX – на початку XXI ст. Головну увагу дослідники зосередили на характеристиці українсько-польських, українсько‑чеських, українсько-угорських, українсько-єврейських відносин. Водночас розкрито значення національного питання в діяльності політичних і громадських організацій, у політичних, соціально-економічних, культурно‑освітніх трансформаціях західних земель України в досліджуваний період.

Із текстом монографії можна ознайомитися за покликанням

 



Дивіться також:

Угорсько-українське пограниччя: етнополітичні, мовні та релігійні критерії самоідентифікації населення:<br />
монографія
Духовна культура населення Прикарпаття, Волині і Закарпаття від найдавніших часів до середньовіччя (вибрані проблеми)
Стратегії мемуарної та мандрівної літератур західноукраїнських письменників другої половини ХІХ ‒ першої половини ХХ століття
Оголошення:
Новини:

Ганна Дидик-Меуш отримала Почесну грамоту Кабінету Міністрів України

Вітаємо нашу колегу Ганну Дидик-Меуш, доктора філологічних наук, старшого наукового співробітника відділу української мови, з високою урядовою відзнакою. Зичимо реалізації подальших цікавих і важливих проєктів у гуманітаристиці загалом і в українському мовознавстві зокрема.

Запрошуємо на науковий семінар Ради молодих вчених "Від льоду і полум'я до пера й пергаменту; Історія Ісландії в контексті розвитку саг"

Запрошуємо Вас на черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».