Шашкевичіана. Вип. 3-4

Шашкевичіана. 36ірник наукових праць. Вип. 3-4 / Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича HAH України; Прикарпатський держ. університетт ім. В. Стефаника; Дрогобицький педагогічний університет ім. І. Франка; Інститут-Заповідник Маркіяна Шашкевича у Віннінезі; Шашкевичівська комісія у Львові; ред. кол.: Я. Ісаєвич, М. Ільницький (відп. ред.), Ф. Стеблій (заст. відп. ред.), В. Горинь, Б. Якимович, М. Демський, Я. Закревська, В. Кононенко, Л. Крушельницька, І. Кудин, Р. Лубківський, С. Макарчук, М. Марунчак, С. Павлюк, Л. Сеник, В. Скотний, Ю. Сливка; вип. 3: "Руська трійця" і Прикарпаття; вип. 4: "Руська трійця" і культура слов’янського світу. Львів-Вінніпег, 2000. - 752 с.

У збірнику публікуються підсумки досліджень в ділянці шашкевичезнавства, проведених за останні роки на основі впровадження в науковий обіг нових джерел, недоступного раніше доробку української діаспори, досягнень світової науки. 

Книга розкриває невідомі, маловідомі або ж замовчувані за тоталітарного режиму сторінки подвижницької діяльності Маркіяна Шашкевича, Івана Вагилевича, Якова Головацького та їх послідовників на ниві національного відродження, традиції "Руської Трійці" в духовному житті України. До неї увійшли наукові доповіді, виголошені на Шашкевичівських читаннях в Івано-Франківську (1996 р.).

Публікуються творчі здобутки визначних шашкевичезнавців минулого, літературна Шашкевичіана, рецензії на нові шашкевичезнавчі видання, хроніка Шашкевичіани. Окремим випуском друкуються тези перших Шашкевичівських читань, що відбулися в Дрогобичі у 1989 р., як документ тієї перехідної доби. 

Видання розраховане на істориків української культури і літератури, науковців, викладачів, усіх, хто цікавиться проблемами українознавства.

ISBN 966-02-1631-9



Дивіться також:

Оголошення:
Новини:

Ганна Дидик-Меуш отримала Почесну грамоту Кабінету Міністрів України

Вітаємо нашу колегу Ганну Дидик-Меуш, доктора філологічних наук, старшого наукового співробітника відділу української мови, з високою урядовою відзнакою. Зичимо реалізації подальших цікавих і важливих проєктів у гуманітаристиці загалом і в українському мовознавстві зокрема.

Запрошуємо на науковий семінар Ради молодих вчених "Від льоду і полум'я до пера й пергаменту; Історія Ісландії в контексті розвитку саг"

Запрошуємо Вас на черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».