Шашкевичіана. Вип. 5-6

Шашкевичіана. Збірник наукових праць. Вип. 5-6 / Інститут українознавства ім. І.Крип’якевича HAH України, Тернопільський педагогічний університет ім. В.Гнатюка, Інститут-Заповідник Маркіяна Шашкевича у Вінніпезі, Шашкевичівська комісія у Львові. – Львів, 2004. – 644 с.

У збірнику публікуються підсумки досліджень у ділянці шашкевичезнавства, проведених за останні роки XX ст. на основі впровадження в науковий обіг нових джерел, недоступного раніше доробку діаспори, досягнень світової науки. 

Книга розкриває невідомі, маловідомі, забуті або ж замовчувані за тоталітарного режиму сторінки подвижницької діяльності Маркіяна Шашкевича, Івана Вагилевича, Якова Головацького та їх послідовників на ниві національного відродження, традиції "Руської Трійці" в духовному житті України, міжнародні аспекти її діяльності. До неї увійшли наукові доповіді, виголошені на Шашкевичівських читаннях у Львові (1997 р.), Бережанах і Бучачі на Тернопільщині (1998 р.). 

Публікуються творчі здобутки визначних шашкевичезнавців минулого, літературна Шашкевичіана, рецензії на нові шашкевичезнавчі видання, хроніка Шашкевичіани.

ISBN 966-02-3358-2



Дивіться також:

Оголошення:
Новини:

Реалізовано проєкт відеороликів спільно з ініціативами «#ШоТам» та «Локальна історія»

Упродовж лютого-квітня 2024 р. Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України долучився до реалізації проєкту мультимедійних ініціатив «#ШоТам» та «Локальна історія» зі створення 8 відеороликів рубрики «Нація підприємців: як українці бізнес будували».

Відбувся науковий семінар Ради молодих вчених за участю Владислава Кіорсака «Від льоду і полум'я до пера й пергаменту; Історія Ісландії в контексті розвитку саг»

11 квітня 2024 р. відбувся черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований цього разу спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».