Тарас Шевченко і сучасна українська мова: спроба гідної оцінки

Міхаель Мозер. Тарас Шевченко і сучасна українська мова: спроба гідної оцінки / Переклад з німецької Володимир Кам'янець. − Львів, 2012 (Серія "Історія мови"). − 328 с.

Книжка відомого австрійського лінгвіста Міхаеля Мозера, яка не претендує "на істину в останній інстанції", висвітлює дискусійні в українському мовознавстві проблеми, зокрема ті, що стосуються культури видання творів письменників, стану їх вивчення та лексикографічного опрацювання. 

На підставі ґрунтовного різнорівневого аналізу рукописної та опублікованої спадщини Тараса Шевченка автор робить спробу дослідити внесок поета в розвиток сучасної української мови та оцінити його як мовну особистість. 

Намагаючись зрозуміти, як і чому писав Шевченко, Міхаель Мозер вперше в українському мовознавстві формулює питання про перемикання і змішування мовних кодів.

Книга увійшла в десятку найкращих книжок 19 Форуму видавців.

Із повним текстом книги можна ознайомитися за посиланням.

Завантажити оригінал



Дивіться також:

Вибрані твори Богдана Ігоря Антонича
Ми, українські радикали…
Наріжний камінь Маркіяна: статті, есеї, вірші
Оголошення:
Новини:

Науковці Інституту українознавства взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують»

У березні 2024 року науковці відділу української мови Інституту українознавства Національної академії наук України взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують», які ініціювала катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка».

Історичні витоки та виклики новітньої російсько-української війни: матеріали міжнародної наукової конференції у Варшавському університеті

11–12 квітня 2024 р. у Інституті історії Варшавського університету відбулася міжнародна наукова конференція «Stosunki polsko-ukraińskie wobec rosyjskiej agresji na Ukrainę: konteksty historyczne i współczesne», в якій взяли участь провідні історики та політологи Польщі та України, серед них наші колеги із відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин».