Багатошарові пам’ятки археології у Бикові поблизу Дрогобича

Czopek S., Machnik J., Pasterkiewicz W., Pawliw D., Petehyrycz W. Wielokulturowe stanowiska archeologiczne w Bykowie koło Drohobycza / Махнік Я., Павлів Д. Пастеркєвіч В., Петегирич В., Чопек С. Багатошарові пам’ятки археології у Бикові поблизу Дрогобича. – Kraków, 2016. – 599 c.

У колективній монографії підсумовано результати досліджень українсько-польської археологічної експедиції на двох багатошарових пам’ятках у с. Биків на Дрогобиччині. 

Розкопками виявлено сліди поселень та могильників від доби енеоліту до раннього середньовіччя. Серед них унікальні підкурганні поховання у дерев’яних гробницях культури шнурової кераміки другої пол. ІІІ тис. до н.е., які мають аналогії на заході та півночі Європи. 

Вперше у басейні верхнього Дністра відкрито поховання межановицької культури ранньобронзової доби в дерев’яних домовинах під курганом.До епохи ранньої і середньої бронзи належать об’єкти тщінецько-комарівського культурного кола і, зокрема, курган із монументальною поховальною камерою, що символізувала “хатину померлих”. 

Важливим стало відкриття єдиних на території України двох, оточених частоколом, поселень кінця бронзової доби ІХ ст. до н.е. (голіградська культура). Вони, мабуть, служили садибами можновладця та фіксують процесс виділення локальних еліт. Також виявлено оригінальний поховальний комплекс західноподільської групи скитського культурного кола. Це найзахідніше розташована пам’ятка такого типу кінця VII– початку VI ст. до н.е, яка свідчить про активні культурні, торгівельні або військові контакти між Східною і Центральною Європою Дністровсько-Карпатським шляхом. 

Цікавим виявилося відкриття ранньосередньовічного виробничого об’єкту для добування дьогтю та деревного вугілля, який вказує на оволодіння місцевим населенням певних технологій лісохімічного промислу вже у Х/ХІ ст.



Дивіться також:

Гавінський А., Пастеркєвіч В. Археологічні пам’ятки культури лійчастого посуду на території України
Національна ідентифікація українців Галичини в ХІХ – на початку ХХ століття (еволюція етноніма )
“Різуни” чи побратими? Сучасні польські дискурси про Україну
Оголошення:
Новини:

Ганна Дидик-Меуш отримала Почесну грамоту Кабінету Міністрів України

Вітаємо нашу колегу Ганну Дидик-Меуш, доктора філологічних наук, старшого наукового співробітника відділу української мови, з високою урядовою відзнакою. Зичимо реалізації подальших цікавих і важливих проєктів у гуманітаристиці загалом і в українському мовознавстві зокрема.

Запрошуємо на науковий семінар Ради молодих вчених "Від льоду і полум'я до пера й пергаменту; Історія Ісландії в контексті розвитку саг"

Запрошуємо Вас на черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».