Мовознавці Інституту українознавства ім.І.Крип’якевича НАН України взяли участь у ІІІ Міжнародній науковій конференції «Діалект як вияв культури. Історія та сучасність» із циклу «Мова ‒ регіон ‒ культура»

2022-10-04

21‒22 вересня 2022 року на філологічному факультеті Лодзького Університету відбулася ІІІ Міжнародна наукова конференція «Діалект як вияв культури. Історія та сучасність» із циклу «Мова ‒ регіон ‒ культура», у якій взяли участь мовознавці Інституту українознавства ім.І.Крип’якевича НАН України: заступник директора з наукової роботи, доктор філологічних наук Тетяна Ястремська, завідувач відділу української мови, кандидат філологічних наук Наталія Багнюк та старший науковий співробітник відділу української мови, кандидат філологічних наук Наталія Хібеба. Подія відбулася під егідою Катедри польської діалектології та логопедії Лодзького Університету й Польської академії наук.

У діалектологічній конференції взяли участь науковці з Польщі, України, Німеччини, Чорногорії, які обговорювали такі актуальні питання, як: фіксація й архівування діалектів, методологія дослідження діалектів, діалектна лексикографія, трансформація діалектів, їх архаїзація та інновація, діалект у свідомості говірконосія, мовний образ світу крізь призму діалекту, говірки порубіжжя, тематичні групи діалектної лексики та лексико-семантичні відношення в говірковій лексиці та ін.

На пленарному засіданні учасники конференції мали змогу почути цікаві й пізнавальні доповіді, зокрема професора, доктора ґабілітованого Галини Пельцової «Образ діалекту, засвідчений у словах та їх культурних виявах» (Університет Марії Кюрі-Склодовської, м. Люблін), професора, доктора ґабілітованого Фелікса Чижевського «Про двомовність пісенного фольклору на польсько-українському порубіжжі (на прикладі пісні з Долгоброда Влодавського повіту)» (Університет Марії Кюрі-Склодовської, м. Люблін), професора, доктора ґабілітованого Єжи Сєроцюка «Зв’язок говірка ‒ фольклор у контексті тяглости усної культури» (Університет ім. Адама Міцкевича, м. Познань), професора, доктора ґабілітованого Анни Млєкодай «Фігури слова і фігури думки в діалектній художній прозі Підгалля» (Підгаллянський державний професійно-технічний коледж, м. Новий Тарг).

У секціях (он-лайн та «на живо») взяли участь польські дослідники з Любліна (Любов Фроляк, Марек Олєйнік, Марцін Койдер, Ілона Ґумовска-Ґрохот), Кельци (Станіслав Циган), Ченстохови (Івона Новаковска-Кемпна, Агнєшка Клімас), Кракова (Анна Мішта, Казімєж Сікора), Познані (Блажей Осовскі, Катажина Заґлоба, Міхаліна Сурма), Зеленоґурська (Пьотр Бартелік), Бидґоща (Кшиштоф Колатка), Лодзі (Ірена Ярос, Катажина Сіцінська, Ізабелла Ейсмунт-Вічорек, Рената Марціняк-Фірадза, Агнєшка Вєжбіцка, Анна Стефан), а також науковці з Ерфурта (Німеччина) (Мечислав Дзеконьський), Цетинє (Чорногорія) (Новіца Вуйович) та ін.

Україну представили також мовознавці з Інституту української мови НАН України (Галина Сікора) та Львівського національного університету ім. Івана Франка (Галина Тимошик, Олена Слободзяник, Олександра Антонів).

Наукові дискусії продовжувалися й при запашній каві… І як завжди, такі зустрічі залишають свій науковий «післясмак» у цінному науковому досвіді, нових «горизонтах» для досліджень, у нових планах. Сподіваємося, що мирне небо над Україною дасть змогу і нам гостинно вітати колег-діалектологів із закордоння на наших конференціях.


2022-10-05 Конференція в Лодзі


Читайте також:

2024-03-28
Вітаємо нашу колегу Ганну Дидик-Меуш, доктора філологічних наук, старшого наукового співробітника відділу української мови, з високою урядовою відзнакою. Зичимо реалізації подальших цікавих і важливих проєктів у гуманітаристиці загалом і в українському мовознавстві зокрема.

2024-03-27

Запрошуємо Вас на черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».


2024-03-25

14–17 березня 2024 р. старша наукова співробітниця відділу нової історії України, к.і.н. Наталія Мисак взяла участь у VI полоністичному конгресі у м. Дрездені (Німеччина). Понад 270 науковців з Німеччини, Австрії, Польщі, Фінляндії, США, Великобританії тощо репрезентували свої дослідження в галузі полоністики. Наталія Мисак взяла участь у панелі, присвяченій участі жінок у військових та парамілітарних формуваннях у Центрально-Східній та Північній Європі у 1910–1939 рр., виступивши із доповіддю «Перша світова війна і повоєнний час як арена боротьби українських жінок за гендерну рівність».


Оголошення:

Видання:

Модернізм в українській літературі ХХ – початку ХХІ століття: пам’ять, коди, практики: монографія