Наукова доповідь А. Боляновського на вебінарі Інституту єврейських досліджень YIVO у Нью-Йорку

2023-05-31
30 травня 2023 р. старший науковий співробітник відділу “Центр дослідження українсько-польських відносин” Інституту українознавства ім.І.Кряп’якевича НАН України, доктор історичних наук Андрій Боляновський у рамках заершення наукового стажування в Інституті єврейських досліджень YIVO у Нью-Йорку виступив із науковою доповіддю на семінарі-вебінарі із доповіддю на тему “Українсько-єврейські відносини у контексті антисемітизму у Східній Європі у 1918-1939 роках”. 

У доповіді вчений звернув увагу на те, що до кінця Першої світової війни антисемітизм став морально-політичним маркером суспільної свідомості, а також поведінкою багатьох правих політиків, оскільки антиєврейський дискурс активно насаджувався в багатьох постімперських державах Східної та Центральної Європи. 

А.Боляновський наголосив, що водночас новостворені тоді українські держави (як Українська Народна Республіка (УНР), так і Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР)) намагалися проводити позитивну політику щодо євреїв і пропонували нову антиімперську альтернативу жорстокій спадщині імперської та постімперської, великодержавної шовіністичної політики. 

Після того як керівництво УНР і ЗУНР перестало контролювати територію та ефективно впливати на міжнаціональні відносини в межах своєї держави, відносини між українцями та євреями загострилися, деформувалися під впливом умов і політики інших держав, у яких ці існувало два народи. 

У презентації було згадано про ключові фігури та основні аспекти українсько-єврейських відносин, а також особливий акцент зроблено на втручанні «транснаціональних гравців» у ці відносини у глобальному геополітичний контекст. 

Значну увагу було приділено з’ясуванню позитивного досвіду стосунків та висвітленню історії спроб налагодження механізмів взаємодії українських та єврейських політичних, громадських та інших організацій і соціальних груп у Західній Україні. 

Також проаналізовано вплив на українсько-єврейські відносини політики більшовицької Росії як держави з латентним антисемітизмом.


Читайте також:

2024-04-18
У березні 2024 року науковці відділу української мови Інституту українознавства Національної академії наук України взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують», які ініціювала катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка».

2024-04-16

Упродовж лютого-квітня 2024 р. Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України долучився до реалізації проєкту мультимедійних ініціатив «#ШоТам» та «Локальна історія» зі створення 8 відеороликів рубрики «Нація підприємців: як українці бізнес будували».


2024-04-15
11 квітня 2024 р. відбувся черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований цього разу спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».

Оголошення:

Видання:

Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України: історія, імена, ідеї