Презентації нових видань Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України на 26 BookForum

2019-09-23

У рамках 26 BookForum було проведено низку презентацій видань Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України. Презентації відбулися у межах трьох тематичних кластерів: «Історія», «Мови та переклад» та «Спеціальний проект: “Поезія”», що відображає різні аспекти та напрями зацікавлень науковців Інституту.

Тематичний кластер «Історія» репрезентували видання: «Дипломатія Галицько-Волинської держави: європейські наративні джерела XIII–XV століть» Іллі Паршина; «Львівський  Ставропігійський інститут (1788–1914). Роль у  суспільно-політичному, культурному та релігійному житті українців Галичини» Олександри Киричук, Ірини Орлевич; «“Львівський Манчестер” і “Галицька Каліфорнія”: соціально-економічна діяльність українців Галичини (20–30-ті роки ХХ ст.)» Оксани Пасіцької; «Слово політв’язня: періодичні видання Ліги українських політичних в’язнів 1946–1947 рр.»(упор. і відп. ред. М. Романюк).

Презентовано колективні монографії науковців Інституту, зокрема: «Взаємодія інституцій держави і громадянського суспільства в Україні. Західні землі (ХХ – початок ХХІ ст.)» (відп. ред.  І. Я. Соляр); «Цивільно-військове співробітництво на території Донецької та Луганської областей: моделі, тенденції, перспективи» (відп. ред. І. Г. Патер), «Освіта національних меншин в Україні: історичні традиції, правові засади, сучасні виклики (ХХ – початок ХХІ століть)» (книга 1; відп. ред. І. Я. Соляр).

Діалектологи відділу української мови упорядкували й опублікували тексти-розповіді про приготування традиційного українського борщу, споживання, інґредієнти, способи приготування, записані від інформантів з різних регіонів України. Збірник діалектних текстів «Скарби українських говорів: тексти про борщ» (відп. ред.: Н. Хібеба, В. Лєснова) було презентовано в межах тематичного блоку «Мови та переклад».

У межах тематичного кластеру «Спеціальний проект: “Поезія”» презентовано монографію Тараса Пастуха «Мости Олега Лишеги» та  «Полум’я відігріє пам’ять: Спогади про Олега Лишегу» – одного з найбільш знакових українських модерних поетів другої половини ХХ ст.

Книга Оксани Пасіцької «“Львівський Манчестер” і “Галицька Каліфорнія”: соціально-економічна діяльність українців Галичини (20–30-ті роки ХХ ст.) стала переможцем 26 BookForum Best Award в номінації «Місто».


2019-ІУ на Форум видавців





Читайте також:

2024-03-28
Вітаємо нашу колегу Ганну Дидик-Меуш, доктора філологічних наук, старшого наукового співробітника відділу української мови, з високою урядовою відзнакою. Зичимо реалізації подальших цікавих і важливих проєктів у гуманітаристиці загалом і в українському мовознавстві зокрема.

2024-03-27

Запрошуємо Вас на черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».


2024-03-25

14–17 березня 2024 р. старша наукова співробітниця відділу нової історії України, к.і.н. Наталія Мисак взяла участь у VI полоністичному конгресі у м. Дрездені (Німеччина). Понад 270 науковців з Німеччини, Австрії, Польщі, Фінляндії, США, Великобританії тощо репрезентували свої дослідження в галузі полоністики. Наталія Мисак взяла участь у панелі, присвяченій участі жінок у військових та парамілітарних формуваннях у Центрально-Східній та Північній Європі у 1910–1939 рр., виступивши із доповіддю «Перша світова війна і повоєнний час як арена боротьби українських жінок за гендерну рівність».


Оголошення:

Видання:

Українська еліта у другій половині ХІХ – на початку ХХІ століття: особливості формування, трансформація уявлень, інтелектуальний потенціал. Західні землі. Вибрані проблеми