Archive

В архіві Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України зберігаються матеріали про діяльність дирекції інституту, вченої ради, наукових відділів та інших структурних підрозділів.

Серед них – офіційні звіти про діяльність інституту та відділів, протоколи засідань вченої ради та відділів, акти перевірок роботи установи, фінансова документація. 

Особливо важливу частину архівних матеріалів становлять особові справи наукових працівників, які включають списки наукових праць та інші відомості про їхню наукову діяльність.

Чимало матеріалів висвітлюють діяльність в інституті І. Крип'якевича, М. Возняка, І. Свєнціцького, А. Генсьорського, М. Смішка, Л. Гумецької, О. Черниша, І. Свєшнікова, М. Герасименка, Г. Нудьги, С. Щурата, В. Огоновського, Я. Ісаєвича та інших відомих вчених.

В архіві зберігаються рукописи наукових праць співробітників. До фондів архіву належать також окремі історичні документи, передані на зберігання науковими співробітниками, копії документів та ілюстративних матеріалів з різних архівів та книгозбірень, у тому числі й закордонних. 

Свого часу з Центрального державного історичного архіву України у Львові до архіву інституту надійшли протоколи засідань та інші матеріали про діяльність Львівського відділу Інституту історії, який діяв 1940-41 рр. Є також значна кількість фотодокументів, анкет проведених відділом соціологічних обстежень та укладених на їх підставі і статистичних матеріалів. Зібрано велику колекцію запрошень і програм конференцій, які влаштовував інститут, і тих, у яких його співробітники брали участь.

При архіві зберігається картотека до "Бібліографії історії України" (бл. 73 тис. карток), укладену знаним українським істориком Мироном Кордубою і яку свого часу придбав інститут, картотека літератури та джерел про міста й села Галичини, яку опрацював колишній директор інституту І. Крип'якевич, картотека джерел з найдавнішими згадками про міста і села Львівської області, яку сформував С. Білецький. 

Окремі архівні фонди зберігаються у відділах. Так, у відділі української мови є картотека до історичного словника української мови за ред. Є. Тимченка, словників української мови ХIV – XV ст. та і XVI – першої половини XVII ст., діалектологічні картотеки та унікальна фонотека записів діалектного мовлення. У відділі археології зібрано звіти про археологічні дослідження за 1951-2011 рр., археологічні карти та схеми, багато фотоматеріалів.



Publications: