Запрошуємо до участи у сьомому засіданні Тимченківських наукових читань

2021-10-25
Шановні колеги!

Відділ української мови Інституту українознавства ім.І.Крип’якевича НАН України (Львів) у співпраці з Інститутом української мови НАН України (Київ) та з Мовознавчою комісією НТШ запрошують Вас до участи в Тимченківських наукових читаннях (засідання 7): «АКАДЕМІЧНА ІСТОРИЧНА ЛЕКСИКОГРАФІЯ: ЗДОБУТКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ» (до 155-річчя від дня народження професора Євгена Тимченка й 80-річчя від заснування осередку академічного мовознавства у Львові).

Захід відбудеться 27–28 жовтня 2021 року у двох локаціях: в Інституті українознавства ім. І.Крип’якевича НАНУ у Львові (вул. Козельницька, 4) та в Інституті української мови НАН Eкраїни в Києві (вул. М.Грушевського, 4) зі змогою доєднатися й виступити онлайн. Охочих долучитися онлайн просимо зареєструватися: https://forms.gle/prXXWRwZTxRdqHnP6

Проблематика доповідей:
- теорія і практика історичної лексикографії;
- методологічні аспекти лексикографічного опрацювання історичної лексики;
- формування корпусу джерел історичного словника;
- діяхронійний вимір діалектного слова і словника;
- історична лексикографія і лінгвістична географія;
- історичний словник і цифрова ера;
- лексикографічна репрезентація повсякденного мовлення;
- нові лексикографічні проєкти;
- історичне словництво та сучасна гуманітаристика.

З програмою конференції можна ознайомитися за покликанням.


Читайте також:

2024-04-18
У березні 2024 року науковці відділу української мови Інституту українознавства Національної академії наук України взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують», які ініціювала катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка».

2024-04-16

Упродовж лютого-квітня 2024 р. Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України долучився до реалізації проєкту мультимедійних ініціатив «#ШоТам» та «Локальна історія» зі створення 8 відеороликів рубрики «Нація підприємців: як українці бізнес будували».


2024-04-15
11 квітня 2024 р. відбувся черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований цього разу спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».

Оголошення:

Видання:

Українська еліта у другій половині ХІХ – на початку ХХІ століття: особливості формування, трансформація уявлень, інтелектуальний потенціал. Західні землі. Вибрані проблеми