"З Богом за Церкву і вітчизну": греко-католицьке парафіяльне духовенство в Галичині у 90-х роках ХІХ століття

Колб Наталія. “З Богом за Церкву і вітчизну”: греко-католицьке парафіяльне духовенство в Галичині у 90-х роках ХІХ століття / НАН України, Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича. – Львів, 2014. – 324 с. 

У монографії досліджено діяльність греко-католицького парафіяльного духовенства в Галичині 1890-х років як окремої соціальної групи, що відзначалася високою громадською активністю. Окреслено організаційні та правові основи діяльності душпастирів, проаналізовано категорії парафіяльного духовенства, процедуру отримання парафії, станові об’єднання, матеріальне становище священиків та організацію їх повсякденного життя. 

З’ясовано реакцію Греко-католицької церкви на виклики часу, модернізацію суспільства та поширення нових політичних ідей. 

Розкрито роль парафіяльного духовенства в суспільно-політичному житті Галичини, його позицію щодо українського національного руху та міжнаціональних відносин. 

Проаналізовано чинники, які визначали світогляд священиків, та окреслено моделі їх поведінки. 

У книзі показано, що наприкінці ХІХ ст. священики часто залишалися найвпливовішими особами в східногалицьких сільських громадах, займалися різноманітною громадською діяльністю, яку в умовах посилення ліберальних і лівих рухів трактували як засіб для захисту інтересів Церкви. Активна громадянська позиція греко-католицького кліру відповідала соціальній доктрині Католицької церкви та сприяла збереженню релігійності населення.

ISBN 978–966–02–7230–9



Дивіться також:

Й.-В. Ґете й І. Франко: антиномія природи і духу
Львів і львів'яни: український соціум та промисел (20-30-ті роки ХХ століття)
Знаки доби і грані таланту
Оголошення:
Новини:

Реалізовано проєкт відеороликів спільно з ініціативами «#ШоТам» та «Локальна історія»

Упродовж лютого-квітня 2024 р. Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України долучився до реалізації проєкту мультимедійних ініціатив «#ШоТам» та «Локальна історія» зі створення 8 відеороликів рубрики «Нація підприємців: як українці бізнес будували».

Відбувся науковий семінар Ради молодих вчених за участю Владислава Кіорсака «Від льоду і полум'я до пера й пергаменту; Історія Ісландії в контексті розвитку саг»

11 квітня 2024 р. відбувся черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований цього разу спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».