Новини

2023-11-09
7 листопада 2023 р. відбулася зустріч Ради молодих вчених НАН України із представниками рад молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України. З кількісним складом та напрямками діяльності РМВ Відділення та зокрема РМВ Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України учасників засідання ознайомив їх голова Павло Артимишин.

2023-11-03
Старші наукові співробітниці відділу нової історії України Інституту українознавства ім. І. Крипʼякевича НАН України Наталія Мисак і Наталія Колб взяли участь у міжнародній науковій конференції “Wiedza, doświadczenie, rozrywka. Edukacyjne i kulturowe aspekty podróży z ziem polskich na zachód Europy w dobie nowożytnej i nowoczesnej (do 1939 r.)”

2023-11-03
2 листопада 2023 р. в Інституті українознавства ім. І. Крип‘якевича НАН України відбулася лекція з надання першої домедичної допомоги. Лекцію провели студенти Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Олексій Нагреба і Олексій Сєргєєв

2023-11-02
31 жовтня 2023 р. у Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника відбувся науковий семінар «Військово-політична еліта Української революції 1914–1923 років: історія, традиція, сьогодення», присвячений 105-й річниці Західно-Української Народної Республіки. Партнером заходу виступив Центр дослідження українсько-польських відносин Інституту українознавства ім.. І. Крип’якевича НАН України. Його завідувач  доктор історичних наук Микола Литвин виступив з доповіддю, у якій розкрив особливості державно-соборного процесу в Україні в добу революції 1914–1923 років, актуалізував перспективи дослідження літопису ЗУНР. Він також обговорив із ректором університету доктором політичних наук Ігорем Цепендою та професорами університету Володимиром Великочим та Іваном Монолатієм напрями співпраці між обома науково-освітніми інституціями.

2023-11-02
Запрошуємо Вас долучитися до наукового семінару відділу "Центр дослідження українсько-польських відносин" Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України під назвою "Діалог інституцій – діалог суспільств. Українсько-польська наукова та культурна взаємодія після 1991 року", який відбудеться 7 листопада 2023 року о 12:00 в Кам'яниці Корнякта за адресою пл. Ринок, 6.

2023-11-01
За результатами голосування Вченої ради 26 жовтня 2023 року визначено переможця конкурсу на заміщення вакантної посади молодшого наукового співробітника відділу історії середніх віків (1,0 шт. од.).


2023-11-01
До участі в конкурсі на посаду молодшого наукового співробітника запрошуються доктори філософії (кандидати наук) та магістри за профілем відділу; на посаду провідного редактора – особи, які здобули вищу освіту з відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та мають досвід роботи за фахом не мене 3 років.

2023-10-30

22 жовтня 2023 р. у прикордонному Угневі на Львівщині, який вважається найменшим містом в Україні,  презентовано проект місцевих активістів і влади, присвячений його історії та культурним традиціям, зокрема місцевим хусткам з «чубом». Історичне минуле цього населеного пункту реконструював старший науковий співробітник відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин», кандидат історичних наук Любомир Хахула. Про складні сторінки українсько-польського протистояння у новітню добу на прикордонні розповів завідувач вказаного відділу, доктор історичних наук, професор Микола Литвин, який відзначив також необхідність більшої популяризації минувшини Угнева та Угнівщини, Равщини серед школярів і студентів, туристів з України та Польщі. Він запропонував представникам української і польської влади більше уваги приділити спільним пам’ятко-охоронним заходам – відновленню військових меморіалів Першої світової війни, польсько-української війни 1918−1919 рр., жертвам Другої світової війни.

Вказаний проект фінансово-організаційно підтримав Український культурний фонд.


2023-10-27
24 жовтня 2023 р. у Археологічному музеї Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України відбулася презентація результатів проєкту «Затоплена спадщина: цифровий архів втрачених археологічних пам'яток долини Дністра», що реалізовано за підтримки Українського культурного фонду в межах програми «Культурна спадщина», лот «Діджиталізація».

2023-10-26
У рамках роботи мовознавчої секції із доповіддю «Українські мовознавці у славістиці ХХ ст.» виступила старший науковий співробітник відділу української мови Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, кандидат філологічних наук Ольга Заневич.

Оголошення:

Видання:

Ad fontes. Джерела діалектологічних студій. (Серія Діалектологічні студії, т. 1(14))