Дайджест новин - листопад 2016

2016-11-11

8 листопада 2016 р. старший науковий співробітник відділу новітньої історії Інституту Ю.Зайцев виступив у Національному університеті "Києво-Могилянська академія" з доповіддю "Самопосвята Україні: жертовний чин Ніни Строкатої на круглому столі Український правозахисний рух 1970-1980-х років у боротьбі за права людини та українську державність" (до 40-ї річниці створення Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод).

---

10 - 16 листопада 2016 р. завідувач відділу української літератури Петро Шкрабюк прочитав низку історико-просвітних лекцій (про Легіон УСС, УГА, УПА, теперішню російсько-українську війну на сході України) в Дніпрі, Бахмуті і Костянтинівці.

---

18 листопада 2016 р. у Житомирі відбулася 4-а всеукраїнська наукова конференція "Проблеми дослідження українського визвольного руху ХХ століття (до 75-річчя Поліської Січі та 95-річчя Другого зимового походу)", організаторами якої виступили Інститут українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України та Житомирський національнмий університет ім. І. Франка.

Пленарне засідання модерував і виступив у дискусії директор Інституту М.Литвин. Заслухано повідомлення О.Стасюк, М.Романюка та ін.

---

18 листопада 2016 р. дирекція Інституту привітала із 40-річчям   наукового співробітника відділу новітньої історії, кандидата історичних наук Михайла Романюка.

---

23 листопада 2016 р. дирекція Інституту привітала із 90-літтям багатолітню співробітницю відділу української мови, відомого діалектолога, доктора філологічних наук Лідію Кость-Григорчук

---

24 листопада 2016 р. старший науковий співробітник відділу археології, доктор історичних наук В.Гупало виступила з доповіддю Релігійні медальйони з розкопок у побернардинському костелі у Дубні на Волині на Першій загальнопольській конференції Медалі і медальєрство в Польщі, організованій Національним музеєм у Кракові.

---

25 листопада 2016 р. М.Литвин виступив з доповіддю "Мала Батьківщина - Холмщина в житті та творчості Михайла Грушевського та його учнів" на XIV Всеукраїнській науковій історико-краєзнавчій конференції "Українське краєзнавство в соціокультурному просторі: історичні ретроспекції та виклики сучасності".

---

25 листопада Інститут всесвітньої історії НАН України передав до бібліотеки Інституту перший випуск нового збірника "Проблеми всесвітньої історії".

---

29 листопада Левко Лук'яненко з дарчим написом надіслав до бібліотеки Інституту свою книгу "Листи політв'язнів" (Київ, 2017. - 584 с.). 

---

1 грудня 2016 р. старший науковий співробітник Інституту А.Боляновський  розпочав наукове стажування у США, де буде вивчати архівні та музейні документи з історії міжнаціональних відносин на західноукраїнських землях у роки Другої світової війни.



Читайте також:

2024-04-18
У березні 2024 року науковці відділу української мови Інституту українознавства Національної академії наук України взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують», які ініціювала катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка».

2024-04-16

11–12 квітня 2024 р. у Інституті історії Варшавського університету відбулася міжнародна наукова конференція «Stosunki polsko-ukraińskie wobec rosyjskiej agresji na Ukrainę: konteksty historyczne i współczesne», в якій взяли участь провідні історики та політологи Польщі та України, серед них наші колеги із відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин».


2024-04-16

23 березня 2024 р. у Київському національному університеті Т. Шевченка відбулися річні наукові читання Національної академії наук вищої школи України, на яких обговорено актуальні проблеми розвитку науки, освіти та культури України, захисту її від новітньої російської агресії. Особливе зацікавлення викликали доповіді економіста Анатолія Кінаха, медикині Ольги Богомолець, фізика і перекладача Максима Стріхи, історика Георгія Папакіна. У виступі нашого колеги, завідувача відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин» Миколи Литвина проаналізовано особливості польсько-українських міждержавних і міжнаціональних відносин, актуалізовано історіографічні та археографічні перспективи дослідження проблеми.


Оголошення:

Видання:

Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України: історія, імена, ідеї