Публічна лекція «Художня література та стратегії десакралізації імперського міфу»

2021-02-22
18.02.2021 відбулася публічна лекція завідувача кафедри світової літератури Київського університету імені Бориса Грінченка професора Юрія КОВБАСЕНКА «Художня література та стратегії десакралізації імперського міфу», а також  обговорення пов’язаних із зазначеною темою актуальних проблем сучасної гуманітаристики.

Зокрема, лектор зупинився на основних аспектах понять “міф”, “історичний міф” та “імперський міф”, а також на їхній семантизації та функціонуванні в сучасному науковому, політичному й суспільному дискурсах. 

Значну увагу було приділено впливу імперського міфу та імперського наративу на сучасну ситуацію в Україні, маскуванню справжніх (реваншистських і експансіоністських) прагнень РФ до поновлення Імперії в її колишніх кордонах за ширмою розмов про “дружбу народів”, “розквіт національних культур під егідою Москви” тощо.

Як лекційна, так і дискусійна частини заходу були інтенційовані на розгляд імперського міфу як фермента художньої літератури, а також можливості впливу на імперський міф (а саме – його десакралізацію) саме через художню літературу та засобами красного письменства. 
У фінальній (дискусійній) частині заходу було розглянуто гостро актуальні питання сучасної гуманітарної та освітянської політики в Україні, зокрема, кореляції матеріалу лекції з дослідженнями в царині зарубіжного постколоніального роману (проф. Олена ТУПАХІНА); ролі російських письменників Василя Жуковського і Льва Толстого в розвитку російського імперського міфу (Павло АРТИМИШИН); перспективних шляхів розвитку ЗНО з української мови та літератури як дієвого інструменту формування національної ідентичності українських школярів (проф. Валерій КОРНІЙЧУК); глобалізаційних вимірів літератури та літературної освіти в Україні та за кордоном (Тимофій ГАВРИЛІВ); можливості й доречності позиціонування міфу як складової національної ідеї (Олександра КИРИЧУК ) та ін.

Пан Тарас ПАСТУХ, який був модератором заходу, відзначив його актуальність, а також значну кількість учасників із різних регіонів України.

2021-02-22 Ковбасенко


Читайте також:

2024-04-18
У березні 2024 року науковці відділу української мови Інституту українознавства Національної академії наук України взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують», які ініціювала катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка».

2024-04-16

11–12 квітня 2024 р. у Інституті історії Варшавського університету відбулася міжнародна наукова конференція «Stosunki polsko-ukraińskie wobec rosyjskiej agresji na Ukrainę: konteksty historyczne i współczesne», в якій взяли участь провідні історики та політологи Польщі та України, серед них наші колеги із відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин».


2024-04-16

23 березня 2024 р. у Київському національному університеті Т. Шевченка відбулися річні наукові читання Національної академії наук вищої школи України, на яких обговорено актуальні проблеми розвитку науки, освіти та культури України, захисту її від новітньої російської агресії. Особливе зацікавлення викликали доповіді економіста Анатолія Кінаха, медикині Ольги Богомолець, фізика і перекладача Максима Стріхи, історика Георгія Папакіна. У виступі нашого колеги, завідувача відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин» Миколи Литвина проаналізовано особливості польсько-українських міждержавних і міжнаціональних відносин, актуалізовано історіографічні та археографічні перспективи дослідження проблеми.


Оголошення:

Видання:

Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України: історія, імена, ідеї