Шашкевичіана. Випуск 1–2

Шашкевичіана. 36ірник наукових праць. Вип. 1-2  / Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича HAH України; Інститут-Заповідник Маркіяна Шашкевича у Вінніпезі; Шашкевичівська комісія у Львові; ред. кол.: Я. Ісаєвич, М. Ільницький (відп. ред.), В. Горинь, Ф. Стеблій (заступники відп. ред.), М. Марунчак, М. Шалата, Б. Якимович, Т. Лучук, Я. Мельник, Л. Сирота (секретарі редкол.); вип. 1: Маркіян Шашкевич і українське національне відродження; вип. 2: "Руська трійця", її оточення, послідовники і дослідники. Львів-Броди-Віннпеґ: вид-во "Просвіта", 1996. - 468 с.

У збірнику друкуються підсумкові матеріали досліджень, проведених за останні роки в ділянці шашкевичезнавства на основі впровадження в науковий обіг нових джерел, недоступного раніше доробку української діаспори, досягнень світової науки. 

Книга розкриває невідомі, маловідомі або ж замовчувані в умовах тоталітарного режиму сторінки подвижницької діяльності "Руської Трійці", її провідника Маркіяна Шашкевича та його послідовників на ниві національного відродження, а також творчі здобутки призабутих шашкевичезнавців минулого. 

До неї увійшли наукові доповіді, виголошені на Шашкевичівських читаннях у Львові (1991), матеріали яких уже публікувались (1993 р.), але сьогодні стали бібліографічною рідкістю, а також на читаннях у Бродах (1994 р.). 

Друкуються нововиявлені твори Шашкевича і нові поезії про нього, рецензії на останні видання про "Руську Трійцю", хроніка Шашкевичіани.

Видання розраховане на істориків української культури і літератури, науковців, викладачів та аспірантів, на певне коло читачів, що цікавляться проблемами українознавства.

ISBN 5-77021026-5



Дивіться також:

Оголошення:
Новини:

Науковці Інституту українознавства взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують»

У березні 2024 року науковці відділу української мови Інституту українознавства Національної академії наук України взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують», які ініціювала катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка».

Історичні витоки та виклики новітньої російсько-української війни: матеріали міжнародної наукової конференції у Варшавському університеті

11–12 квітня 2024 р. у Інституті історії Варшавського університету відбулася міжнародна наукова конференція «Stosunki polsko-ukraińskie wobec rosyjskiej agresji na Ukrainę: konteksty historyczne i współczesne», в якій взяли участь провідні історики та політологи Польщі та України, серед них наші колеги із відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин».