Львів і львів'яни: український соціум та промисел (20-30-ті роки ХХ століття)

Львів і львів'яни: український соціум та промисел (20-30-ті роки ХХ століття). - Львів : Інститут українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, 2014. - 400 с. 

У монографії досліджено українське суспільство міжвоєнного Львова. Зокрема розглянуто українське робітництво як окрему етносоціальну верству населення в контексті суспільно-економічного розвитку Львова.

З’ясовано динаміку чисельності та зайнятості робітників-українців у 1920 –1930-х роках. Проаналізовано широкий комплекс питань, пов’язаних із становищем найманих працівників (вишкіл робітничих кадрів, умови праці та побуту, соціальні виступи, організаційний рух, політичні орієнтації ). Висвітлено розвиток українського промислу у Львові, зокрема створення та діяльність економічних осередків, підприємств. 

У монографії подано алфавітний покажчих українських підприємств, а також фотографії, які ілюструють соціально-економічний розвиток тогочасного українського Львова.

У 2015 р. монографія здобула 2 місце у номінації наукова література в рамках конкурсу на фінансову підтримку україномовного книговидання Львівської міської ради.

Запрошуємо до перегляду фрагментів монографії, які публікуються з ознайомчою метою, за згодою авторки

Зміст
- 2.2 Зайнятість та соціальна структура населення с. 32-41
- 2.3 Українське робітництво: соціальній портрет с. 41-47
- 3.3 Українська молодь у польських та єврейських фахових школах с. 190-200




Дивіться також:

Й.-В. Ґете й І. Франко: антиномія природи і духу
Знаки доби і грані таланту
Львівська археологія ХІХ – початку ХХ століття: дослідники, наукові установи, музеї
Оголошення:
Новини:

Ганна Дидик-Меуш отримала Почесну грамоту Кабінету Міністрів України

Вітаємо нашу колегу Ганну Дидик-Меуш, доктора філологічних наук, старшого наукового співробітника відділу української мови, з високою урядовою відзнакою. Зичимо реалізації подальших цікавих і важливих проєктів у гуманітаристиці загалом і в українському мовознавстві зокрема.

Запрошуємо на науковий семінар Ради молодих вчених "Від льоду і полум'я до пера й пергаменту; Історія Ісландії в контексті розвитку саг"

Запрошуємо Вас на черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».