Біля Донецька на війні загинув правнук академіка Івана Крип'якевича Артемій Димид

2022-06-20
Вранці 18 червня на війні загинув 27-річний Артемій Димид, який служив у добровольчому батальйоні.

Артемій Димид – син отця Михайла Димида, першого ректора УКУ, викладача, капелана Майдану, правнук відомого українського історика Івана Крип’якевича. Був випускником історичної програми УКУ, пластуном, партійцем УГП.

Був очевидцем подій 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській. Як повідомили у львівському «Пласті», весною того ж року, на початку окупації Криму, поїхав на півострів для підсилення проукраїнських сил під прикриттям купівлі мотоцикла. Після початку бойових дій на Сході України вступив добровольцем в «Азов». Брав участь в боях в районі Широкого, пізніше перевівся в спеціальний підрозділ «Гарпун».

Після повернення з АТО активно займався саморозвитком та подорожами, активно займався парашутним спортом та іншими екстремальними заняттями. 24 лютого 2022 року перебував у США, проте одразу після початку вторгнення вирушив в Україну. У Штатах купив бронежилет та каску, вдома зібрав решту спорядження з часів АТО, склав присягу та одразу вирушив на передову.

Парастас відбудеться 20 червня, в понеділок,  о 20:00 у Гарнізонному храмі Петра і Павла.

Поховають загиблого бійця у вівторок. Чин похорону розпочнеться 21 червня, об 11:00, у  Гарнізонному храмі Петра і Павла.

Родина та друзі просять не купувати квітів та вінків. Натомість кошти скерувати на стипендійний фонд УКУ імені Артемія Димида, інформацію про який оприлюднять згодом.

Колектив Інституту українознавства І. Крип'якевича НАН України висловлює щирі співчуття близьким та друзям загиблого.

Вічна пам'ять Герою!



2022-06-20 Димид


Читайте також:

2024-04-18
У березні 2024 року науковці відділу української мови Інституту українознавства Національної академії наук України взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують», які ініціювала катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка».

2024-04-16

11–12 квітня 2024 р. у Інституті історії Варшавського університету відбулася міжнародна наукова конференція «Stosunki polsko-ukraińskie wobec rosyjskiej agresji na Ukrainę: konteksty historyczne i współczesne», в якій взяли участь провідні історики та політологи Польщі та України, серед них наші колеги із відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин».


2024-04-16

23 березня 2024 р. у Київському національному університеті Т. Шевченка відбулися річні наукові читання Національної академії наук вищої школи України, на яких обговорено актуальні проблеми розвитку науки, освіти та культури України, захисту її від новітньої російської агресії. Особливе зацікавлення викликали доповіді економіста Анатолія Кінаха, медикині Ольги Богомолець, фізика і перекладача Максима Стріхи, історика Георгія Папакіна. У виступі нашого колеги, завідувача відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин» Миколи Литвина проаналізовано особливості польсько-українських міждержавних і міжнаціональних відносин, актуалізовано історіографічні та археографічні перспективи дослідження проблеми.


Оголошення:

Видання:

Модернізм в українській літературі ХХ – початку ХХІ століття: пам’ять, коди, практики: монографія