Зголошення на участь у конференції про українсько-польські відносини

2016-04-19

Національна академія наук України
Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича
Центр дослідження українсько-польських відносин

25 травня 2016 року проводить II Міжнародну наукову конференцію “Українсько-польські відносини в контексті суспільно-політичних і етнокультурних процесів в Центрально-Східній Європі (ХХ - поч. ХХІ століття)”

У межах конференції планується обговорити проблеми політичних, громадських, релігійних та культурно-освітніх відносин українців і поляків в ХХ – поч. ХХІ ст. При цьому пропонується звернути увагу на:

  • історію українського та польського національного рухів та їхні взаємовпливи в контексті східноєвропейського суспільно-політичного розвитку першої половини ХХ ст.;
  • національно-культурне життя українців і поляків;
  • роль церков у формуванні національної свідомості та духовно просвітницьких чинників обох народів;
  • польсько-українські відносини в ході Другої світової війни та перших післявоєнних років, зокрема передумови, хід та наслідки депортацій українців і поляків;
  • особливості формування й функціонування однопартійних держав та «побудови соціалізму» в УРСР та ПНР; розвиток і співпрацю українських і польських дисидентських груп;
  • особливості постсоціалістичного розвитку Польщі та України; 
  • подолання історичних стереотипів і формування нової якості польсько-українського співробітництва на рівні держав і соціумів у контексті політичних, суспільних і культурних змін в Центрально-Східній Європі кінця ХХ – початку ХХІ ст.; 
  • історіографічні та археографічні аспекти українсько-польських 

Зацікавлених осіб просимо не пізніше 16 травня 2016 р. подати до Оргкомітету заявки (вказати тему доповіді, П.І.П., місце праці, посаду, вчений ступінь, звання).

Регламент роботи: доповіді до 15 хвилин, виступи у дискусії – до 5 хвилин.

Конференція відбудеться 25 травня 2016 р. в Інституті українознавства ім. І.Крип’якевича НАН України за адресою: м. Львів, вул. Козельницька 4.

Реєстрація учасників конференції проводитиметься з 10.00–10.20

Про будь які зміни буде повідомлено додатково.

Тексти доповідей, виголошені на конференції, можуть бути опубліковані у збірнику “Україна-Польща: історична спадщина та суспільна свідомість” (збірник внесено до переліку наукових фахових видань України). Оргкомітет залишає за собою право відбору доповідей на конференцію і матеріалів для публікації. 

Тексти статей в електронному форматі обсягом до 1 др. арк. прийматимуться при реєстрації учасників конференції або електронною поштою. Вартість публікації 25 грн. за 1 сторінку А4. 

Завантажити вимоги до тексту статей.

Контактні електронні адреси: olpikh@gmail.com 

Оргкомітет


Читайте також:

2024-03-28
Вітаємо нашу колегу Ганну Дидик-Меуш, доктора філологічних наук, старшого наукового співробітника відділу української мови, з високою урядовою відзнакою. Зичимо реалізації подальших цікавих і важливих проєктів у гуманітаристиці загалом і в українському мовознавстві зокрема.

2024-03-27

Запрошуємо Вас на черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».


2024-03-25

14–17 березня 2024 р. старша наукова співробітниця відділу нової історії України, к.і.н. Наталія Мисак взяла участь у VI полоністичному конгресі у м. Дрездені (Німеччина). Понад 270 науковців з Німеччини, Австрії, Польщі, Фінляндії, США, Великобританії тощо репрезентували свої дослідження в галузі полоністики. Наталія Мисак взяла участь у панелі, присвяченій участі жінок у військових та парамілітарних формуваннях у Центрально-Східній та Північній Європі у 1910–1939 рр., виступивши із доповіддю «Перша світова війна і повоєнний час як арена боротьби українських жінок за гендерну рівність».


Оголошення:

Видання:

Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України: історія, імена, ідеї