Запрошуємо на науковий семінар Христини Базюк "Листування Артура Форбса як джерело до вивчення шотландців у Руському воєводстві в кінці XVII ст."

2024-02-27
Шановні колеги!

Запрошуємо Вас на черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований спільно з Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою "Публічний лекторій: простими словами про складне минуле" на платформі Zoom.

Цього разу доповідачкою буде Христина Базюк – аспірантка відділу історії середніх віків Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України.

Тема семінару: Листування Артура Форбса як джерело до вивчення шотландців у Руському воєводстві в кінці XVII ст.

Прелегентка анонсує:

У період XVI – поч. XVIII ст. внаслідок економічних, соціальних та релігійних причин чимало шотландців мігрували на територію Речі Посполитої. Одними з таких емігрантів були члени родини Форбсів, яким у другій половині XVII ст. вдалося не лише успішно інтегруватися в місцеве суспільство, а й створити міжнародну торгову мережу з центрами у Ґданську, Кракові, Ярославі та Львові. В Центральному державному історичному архіві України, що у Львові, зберігається кореспонденція (понад 700 листів), надіслана з 1673 р. по 1699 р. до Артура Форбса – одного з трьох основних діячів вказаної торгової мережі. Це джерело інформації дало змогу відтворити побут родини Форбсів, їхні сімейні зв’язки, торгові маршрути й операції, а також найближчих друзів і партнерів.

Дата: 12.03.2024

Час: 15:00

Zoom-link: https://us04web.zoom.us/j/77738879674?pwd=XQVT9yrzXyYrfEQMEDb7XGsqH1GYC6.1

Ідентифікатор конференції: 777 3887 9674
Код доступу: 8PFn9v



Читайте також:

2024-07-19
У липні 2024 р. у Львівському музеї історії релігії відбувся семінар Інституту релігієзнавства – філія Львівського музею історії релігії та Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАНУ (відділи нової історії України й української літератури).

2024-07-15
Колектив Інституту українознавства ім.І.Крип’якевича НАН України висловлює щирі співчуття рідним і близьким із приводу непоправної втрати – смерті багаторічної працівниці Інституту Дарії КЛИМ. Нехай добрий, світлий спомин про Неї назавжди залишиться у серцях усіх, хто її знав, любив та шанував! Світла і вічна пам'ять...

2024-07-12

1–4 липня 2024 року на базі Інституту медієвістичних студій Лідського університету (Велика Британія) відбувся черговий щорічний Міжнародний медієвістичний конгрес (Leeds International Medieval Congress 2024). Цьогоріч науковий форум був присвячений осмисленню проблематики «кризи» в усіх можливих аспектах цього поняття і зібрав понад 2700 вчених з усього світу. Серед понад двох тисяч доповідей учасники мали можливість заслухати виступ молодшого наукового співробітника відділу історії середніх віків Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, к.і.н. Ростислава Вацеби, котрий представив свої напрацювання у дослідженні демографічних та культурних наслідків кліматичної кризи пізньоантичного малого льодовикового періоду (536–560 рр.) на сході Європи. 


Оголошення:

Видання:

Словник української мови XVI – першої половини XVII ст.