Участь мовознавців у Міжнародній науковій конференції «Лінгвалізація світу»

2024-05-24

23–24 травня 2024 року в Черкаському національному університеті імені Б.Хмельницького відбулася Х Міжнародна наукова конференція «Лінгвалізація світу», яка зібрала науковців з різних куточків України та з-за кордону, щоб актуалізувати важливість дослідження проблем мовознавства, зокрема в умовах російсько-української війни.

Заступниця директора з наукових питань, доктор філологічних наук Тетяна Ястремська присвятила свій виступ «Лексикон міста: від тексту до словника» Світлій пам’яті Наталі Хобзей, співавторці лексикографічних проєктів «Лексикон львівський: поважно і на жарт» (Львів, 2009–2019) та «Слова з Болехова» (Львів, 2017), відомій українській дослідниці діалектів, багаторічній завідувачці відділу української мови Інституту українознавства ім.І.Крип’якевича НАН України, якій 24 травня виповнилося б 60. Т. Ястремська акцентувала на особливостях мовлення мешканців Львова й Болехова, специфіці формування цих говірок, висвітлила проблеми добору текстів та їх лексикографічного опрацювання.

Старша наукова співробітниця відділу української мови, кандидат філологічних наук Ольга Заневич виголосила доповідь «Граматика І.Ужевича: невідомі сторінки в історії українського мовознавства», у якій зосередила увагу на особливостях оригіналів манускриптів «Граматыки» І.Ужевича 1643 та 1645 років, що зберігаються в Національній бібліотеці Франції (м. Париж) та в Муніципальній бібліотеці (м. Аррас). Доповідачка вперше в українському мовознавстві репрезентувала невідомі раніше свідчення щодо історії рукописів та здійснила докладний аналіз граматик на підставі їх оригіналів, а також удоступнила для широкого кола зацікавлених уточнену назву і шифр, під якими сьогодні зберігаються манускрипти.

Дякуємо організаторам за цікаву й теплу атмосферу конференції у добірному науковому товаристві!


Лінгвалізація світу


Читайте також:

2024-07-19
У липні 2024 р. у Львівському музеї історії релігії відбувся семінар Інституту релігієзнавства – філія Львівського музею історії релігії та Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАНУ (відділи нової історії України й української літератури).

2024-07-15
Колектив Інституту українознавства ім.І.Крип’якевича НАН України висловлює щирі співчуття рідним і близьким із приводу непоправної втрати – смерті багаторічної працівниці Інституту Дарії КЛИМ. Нехай добрий, світлий спомин про Неї назавжди залишиться у серцях усіх, хто її знав, любив та шанував! Світла і вічна пам'ять...

2024-07-12

1–4 липня 2024 року на базі Інституту медієвістичних студій Лідського університету (Велика Британія) відбувся черговий щорічний Міжнародний медієвістичний конгрес (Leeds International Medieval Congress 2024). Цьогоріч науковий форум був присвячений осмисленню проблематики «кризи» в усіх можливих аспектах цього поняття і зібрав понад 2700 вчених з усього світу. Серед понад двох тисяч доповідей учасники мали можливість заслухати виступ молодшого наукового співробітника відділу історії середніх віків Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, к.і.н. Ростислава Вацеби, котрий представив свої напрацювання у дослідженні демографічних та культурних наслідків кліматичної кризи пізньоантичного малого льодовикового періоду (536–560 рр.) на сході Європи. 


Оголошення:

Видання:

Словник української мови XVI – першої половини XVII ст.