Українське козацтво в інтерпретації польських істориків кінця ХІХ – першої третини ХХ століття

Руда О. Українське козацтво в інтерпретації польських істориків кінця ХІХ – першої третини ХХ століття / Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України. – Львів, 2010. – 418 с.

У монографії комплексно досліджено особливості сприйняття та інтерпретації історії українського козацтва і козацько-польських відносин у працях польських учених кінця ХІХ – першої третини ХХ ст.

Охарактеризовано основні точки зору польських істориків на генезу та розвиток козаччини, запровадження реєстру, козацькі виступи кінця ХVI – початку XVII ст., козацьку революцію під проводом Богдана Хмельницького та її наслідки.

Висвітлено джерела міфологізації українського минулого у польській історіографії, формування історико-політичних міфів і стереотипів, які донині впливають на сприйняття українців польським суспільством.

Окреслено провідні тенденції розвитку тогочасної польської історіографії.

Запрошуємо до перегляду фрагментів монографії, які публікуються з метою ознайомлення за згодою автора:

  • Зміст.
  • Передмова
  • Розділ 2. До джерел міфологізаці ї українського минулого.
  • Розділ 3. Українське козацтво від початку формування до середини VIІ ст. у польській історичній думці
    3.1. Генеза та розвиток козацтва
  • Summary: Ukrainian Cossacks in interpretation of the Polish historians at the end of XIX – the first third of XX century
  • Streszczenie: Ukraińskie kozactwo w interpretacji polskich historykow końca XIX – pierwszej trzeci XX wieku
  • Аннотация: Украинское казачество в интерпретации польских историков конца ХІХ – первой трети ХХ века



Дивіться також:

Іван Франко у критиці: західноукраїнська рецепція 20-30-х років ХХ ст.
Хто і коли заснував місто Львів? Вірогідні й невірогідні дати заснування столиці Галичини
Воєнно-політична діяльність ОУН в 1929–1939 роках
Оголошення:
Новини:

Ганна Дидик-Меуш отримала Почесну грамоту Кабінету Міністрів України

Вітаємо нашу колегу Ганну Дидик-Меуш, доктора філологічних наук, старшого наукового співробітника відділу української мови, з високою урядовою відзнакою. Зичимо реалізації подальших цікавих і важливих проєктів у гуманітаристиці загалом і в українському мовознавстві зокрема.

Запрошуємо на науковий семінар Ради молодих вчених "Від льоду і полум'я до пера й пергаменту; Історія Ісландії в контексті розвитку саг"

Запрошуємо Вас на черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».