Радянські виборчі кампанії в Західній Україні (1946-1950-роки)

Радянські виборчі кампанії в Західній Україні (1946-1950-роки). Збірник документів і матеріалів / Упор. і відп. ред. Стасюк О. Й.; НАН України. Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича; Галузевий державний архів Служби безпеки України. – Львів, 2011. – 776 с.

Збірник містить документи і матеріали, які висвітлюють перебіг радянських виборчих кампаній в Західній Україні у повоєнний період, що проходили в обстановці організованого спротиву з боку ОУН і УПА та населення західноукраїнського регіону в цілому. 

Хронологічно матеріали збірника охоплюють період від жовтня 1945 і до червня 1951 років, тобто включають виборчі кампанії до ВР СРСР (1946, 1950), УРСР (1947, 1951) та місцевих органів влади (1947, 1950). 

У вступній статті Олександри Стасюк та Василя Ільницького проаналізовано позицію радянської сторони та представників націоналістичного підпілля у стосунку до виборчих кампаній, охарактеризовано форми і методи радянської пропаганди та противиборчих акцій повстанців. 

Серед упорядників працівники Інституту українознавства ім. І.Крип’якевича НАН України, Галузевого державного архіву Служби безпеки України, Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, обласних державних архівів Ольга Бежук, Олександр Вовк, Марта Гавришко, Руслан Забілий, Василь Ільницький, Олександр Іщук, Володимир Огороднік, Микола Посівнич та ін.

Збірник містить цікавий ілюстративний матеріал.

Видання здійснено в рамках видавничої серії "Український визвольний рух у ХХ столітті", заснованої Інститутом 2009 року (паспорт № 3-3-2009).



Дивіться також:

Гаврилів Т. Шкіц філософії сум'яття. Австрійська література у XIX і XX сторіччях
Микола Ільницький
Гряда І. Виробничий осередок IV ст. н. е. поблизу Львова – Луцьк: Волинські старожитності
Оголошення:
Новини:

Ганна Дидик-Меуш отримала Почесну грамоту Кабінету Міністрів України

Вітаємо нашу колегу Ганну Дидик-Меуш, доктора філологічних наук, старшого наукового співробітника відділу української мови, з високою урядовою відзнакою. Зичимо реалізації подальших цікавих і важливих проєктів у гуманітаристиці загалом і в українському мовознавстві зокрема.

Запрошуємо на науковий семінар Ради молодих вчених "Від льоду і полум'я до пера й пергаменту; Історія Ісландії в контексті розвитку саг"

Запрошуємо Вас на черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».