Богдан-Ігор Антонич: Нарис життя і творчості

Ільницький Микола. Богдан-Ігор Антонич: Нарис життя і творчості. – Київ: Радянський письменник, 1991. – 207 с. – («Час і доля»).

Драматично склалася творча доля поета Богдана Ігоря Антонича. Здобувши за життя славу одного з найкращих поетів на західноукраїнських землях, викликавши багато суперечок своєю творчістю, він після смерті випав, по суті, з історії української поезії. І причин тому було багато: до цього спричинилася і складна післявоєнна обстановка, і вульгарний підхід до художніх творів, й ігнорування естетико-психологічної площини творчості в сумнозвісні часи застою.

Автор книжки робить першу ґрунтовну спробу всебічно осмислити самобутню й складну творчість українського поета Богдана Ігоря Антонича. У передмові до монографії зазначено, що «цей нарис життя і творчості Б. І. Антонича був написаний у 1967 році. Цілком природно, що в ньому відбилося тодішнє розуміння автором поезії Антонича, яке сьогодні зазнало значних коректив, що пояснюється теоретичною “молодістю” автора і – певною мірою – рівнем критичної думки того часу». 

При переробці книги автор доповнив нарис «новими фактами з життя поета», включив до нього «цікаві думки та спостереження про творчість Антонича письменників та літературознавців».

Переглянути цифрову версію книги у цифровому архіві "Антропос"



Дивіться також:

Драма без катарсису: сторінки літературного життя Львова першої половини XX століття. Книга 1
Бгагавадгіта (Божественна пісня): з санскриту
Над рікою часу: Західноукраїнська поезія 20-30-х років
Оголошення:
Новини:

Ганна Дидик-Меуш отримала Почесну грамоту Кабінету Міністрів України

Вітаємо нашу колегу Ганну Дидик-Меуш, доктора філологічних наук, старшого наукового співробітника відділу української мови, з високою урядовою відзнакою. Зичимо реалізації подальших цікавих і важливих проєктів у гуманітаристиці загалом і в українському мовознавстві зокрема.

Запрошуємо на науковий семінар Ради молодих вчених "Від льоду і полум'я до пера й пергаменту; Історія Ісландії в контексті розвитку саг"

Запрошуємо Вас на черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».