Симоненко Василь. Півні на рушниках: Оповідання, щоденник

Симоненко Василь. Півні на рушниках: Оповідання, щоденник / Упорядник, та автор вступної статті Микола Ільницький. – Львів: Каменяр, 1992. – 91 с. – (На добрий вечір).

До книги українського письменника Василя Симоненка (1935-1963) ввійшли його високі за суспільним звучанням оповідання та щоденник. Багато з цих творів надруковано вперше.

З передмови Миколи Ільницького:

«Оповідання Василя Симоненка були написані тоді, коли проза “шістдесятників” (Є. Гуцало, В. Дрозд, Вал. Шевчук, Григір Тютюнник) тільки-тільки зароджувалася, і вписуються у той напрямок, в якому вона розвивалася згодом.

У жанрі “малої прози талант письменника тільки розкривався, але оповідання засвідчують, що Симоненко відчував можливості прози – дати ширшу картину життя, аніж дозволяє поезія, реалізувати той багаж вражень і спостережень, який виніс з рідної Полтавщини і який давала йому журналістська практика».


Дивіться також:

Драма без катарсису: сторінки літературного життя Львова першої половини XX століття. Книга 1
Бгагавадгіта (Божественна пісня): з санскриту
Над рікою часу: Західноукраїнська поезія 20-30-х років
Оголошення:
Новини:

Науковці Інституту українознавства взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують»

У березні 2024 року науковці відділу української мови Інституту українознавства Національної академії наук України взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують», які ініціювала катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка».

Історичні витоки та виклики новітньої російсько-української війни: матеріали міжнародної наукової конференції у Варшавському університеті

11–12 квітня 2024 р. у Інституті історії Варшавського університету відбулася міжнародна наукова конференція «Stosunki polsko-ukraińskie wobec rosyjskiej agresji na Ukrainę: konteksty historyczne i współczesne», в якій взяли участь провідні історики та політологи Польщі та України, серед них наші колеги із відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин».