Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність. Випуск 19

Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність. Вип. 19: "Просвіта" - оберіг незалежності та соборності України / Інститут українознавства ім. І. Крип'якевича HAH України. Відп. ред. Ярослав Ісаєвич, упоряд.: Феодосій Стеблій, Володимир Пашук. – Львів, 2010. – 784 с.

У збірнику публікуються підсумки досліджень про діяльність "Просвіти", проведених за роки державної незалежності України, в тому й матеріали наукових конференцій 1993, 1999 і 2009 рр., присвячених Товариству. 

Статті збірника, побудовані переважно на недоступних у минулому джерельних матеріалах, висвітлюють подвижницьку місію "Просвіти" як чинника формування новочас- ного українства на тлі національно-культурних процесів у Центрально-Східній Європі.

З'ясовано основні ділянки її національної праці, подано відомості про філії, читальні і провідних діячів, а також діяльність "Просвіт" на українських землях поза Галичиною та в діаспорі.

У Додатках вміщено благословення "Просвіті" митрополита Андрея Шептицького, повідомлення про освячення прапора Товариства, матеріали просвітянських форумів, поезія й музичні твори, присвячені "Просвіті".

ISBN 978-966-02-5806-8

Матеріали збірника можна переглянути у форматі PDF:

Зміст:

I. Товариство "Просвіта" як чинник формування новочасного українства на тлі національно-культурних процесів у Центрально-Східній Європі.

II. Основні ділянки національної праці "Просвіти".

III. Філії і читальні "Просвіти".

IV. Діячі "Просвіти".

V. Діяльність "Просвіти" поза Галичиною та в діаспорі.

VI. Питання історіографії та джерелознавства історії “Просвіти”

Додатки:



Дивіться також:

Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність. Випуск 30
Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність. Випуск 29
Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність. Випуск 24
Оголошення:
Новини:

Науковці Інституту українознавства взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують»

У березні 2024 року науковці відділу української мови Інституту українознавства Національної академії наук України взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують», які ініціювала катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка».

Історичні витоки та виклики новітньої російсько-української війни: матеріали міжнародної наукової конференції у Варшавському університеті

11–12 квітня 2024 р. у Інституті історії Варшавського університету відбулася міжнародна наукова конференція «Stosunki polsko-ukraińskie wobec rosyjskiej agresji na Ukrainę: konteksty historyczne i współczesne», в якій взяли участь провідні історики та політологи Польщі та України, серед них наші колеги із відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин».