Старший науковий співробітник Інституту Андрій Сова виголосив наукову доповідь «Суспільно-культурна та військово-політична діяльність Івана Боберського (з нагоди 150-річчя від дня народження)»

2023-02-20

16 лютого 2023 року на засіданні Вченої ради Інституту українознавства ім. Івана Крип’якевича НАН України заслухано наукову доповідь, присвячену Іванові Боберському з нагоди 150-річчя від дня його народження. Доповідь «Суспільно-культурна та військово-політична діяльність Івана Боберського (з нагоди 150-річчя від дня народження)» виголосив доктор історичних наук, старший дослідник, старший науковий співробітник відділу новітньої історії Андрій Сова.

Дослідник висвітлив основні віхи життя та діяльності видатного українського педагога, громадського, військово-політичного і державного діяча, організатора, засновника українського тіловиховання, спортсмена, журналіста, редактора, видавця, перекладача, мецената, фотографа, архівіста, знавця декількох європейських мов Івана Боберського (1873–1947). Проаналізував його суспільно-культурну, освітньо-виховну та військово-політичну діяльність, реконструював його життєвий шлях з урахуванням суспільно-політичних процесів у Галичині та умов української діаспори в Європі та Північній Америці кінця ХІХ – першої половини ХХ ст.; дав оцінку його місця та ролі в історії України.

З-поміж іншого заакцентовано увагу на творчому доробку Івана Боберського, зокрема моральних настановах та афоризмах. Останні широко використовувалися у публікаціях, на відзнаках, прапорах, листівках, зверненнях та відозвах до українського громадянства: «Байдужі гинуть!», «Вихованє тїла – се шлях до вихованя духа», «Все вперед! Всї враз!», «Все йти до мети, коли хочеш зайти», «За мало читаємо і за мало пишемо, для того за мало знаємо», «Змаг гартує волю», «Кожде поколїнє відповідає за прикмети тїла і духа слїдуючого поколїня», «Лише зорґанізована фізична сила запевнює народови свободу і независимість», «Не лебедїти, але стреміти!», «Не плачем, а мечем!», «Розвивай свої сили, бо як ти слабий, то сьвіт скрутить тобі карк», «Треба мати знання і треба вміти знанням орудувати. Знання це топір, сприт це топорище», «Лишень з тим народом числиться світ, що є здоровий, розумний, сильний і багатий». 

2023-02-20 Сова


Читайте також:

2024-04-16

Упродовж лютого-квітня 2024 р. Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України долучився до реалізації проєкту мультимедійних ініціатив «#ШоТам» та «Локальна історія» зі створення 8 відеороликів рубрики «Нація підприємців: як українці бізнес будували».


2024-04-15
11 квітня 2024 р. відбувся черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований цього разу спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».

2024-04-09
4 квітня 2024 р. у Львівському музеї історії релігії відбувся семінар відділів нової історії України та української літератури Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАНУ та Інституту релігієзнавства – філії Львівського музею історії релігії.

Оголошення:

Видання:

Ad fontes. Джерела діалектологічних студій. (Серія Діалектологічні студії, т. 1(14))