Міжнародна наукова конференцїя «Місцеві громади і нові еліти в Австро-Угорщині»

2023-07-01
12–13 червня 2023 р. працівниці відділу нової історії України Ірина Орлевич і Наталія Колб взяли участь у міжнародній науковій конференції «Місцеві громади і нові еліти в Австро-Угорщині» («Local Communities and New Elites in Austria-Hungary»), яка відбувалася у Варшаві (Республіка Польща). Конференція була організована Дослідницькою групою словʼянських культур у Габсбурзькій монархії (Інститут західних і південних словʼянських студій Варшавського університету) у співпраці з Інститутом історії Т. Мантеуфля (Польська академія наук) та Німецьким історичним інститутом у Варшаві. Учасники з Польщі, Німеччини, Франції, Угорщини, Чехії, Хорватії, Сполучених Штатів Америки у своїх доповідях розглянули різні аспекти процесу формування нових еліт у провінціях Австро-Угорської імперії, їх взаємини зі старими впливовими середовищами. Робочими мовами конференції були польська та англійська. Н. Колб представила доповідь  «„świat nie chce nas widzieć innymi, tylko właśnie takimi…”: rola duchowieństwa parafialnego greckokatolickiego w organizacji ukraińskiego ruchu narodowego w Galicji na przełomie XIX i XX wieku» («“світ не хоче нас бачити іншими, тільки такими…”: роль парафіяльного греко-католицького духовенства в організації українського національного руху в Галичині на  зламі ХІХ і ХХ століть»). Доповідь Ірини Орлевич «„Old” and „young”: conflicts among the Russophile intelligentsia at the beginning of the 20th century» («“Старі” та “молоді”: конфлікти між русофільською інтелігенцією на початку ХХ ст.») була розіслана для ознайомлення усім учасникам у звʼязку з неможливістю доповідачкою взяти участь у конференцію через хворобу.


2023-07-06 Місцеві громади і нові еліти в Австро-Угорщині


Читайте також:

2024-05-17
16 травня 2024 року розпочала роботу всеукраїнська наукова конференція «Історичні читання пам’яті професора Леонтія Войтовича». Понад пів сотні науковців, студентів, членів родини і поціновувачів особи Леонтія Войтовича, зібралися, аби віддати належну пошану великому Вченому. Організували наукове зібрання кафедра історії середніх віків та візантиністики Львівського університету спільно з Інститутом українознавства ім. І. Крипʼякевича НАН України.

2024-05-17

14 травня 2024 р. в актовій залі Дрогобицького державного педагогічного університету (ДДПУ) ім. І. Франка відбулася презентація монографії д. і. н., професора Василя Ільницького та к. і. н., старшого наукового співробітника відділу новітньої історії Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України Миколи Посівнича «Василь Регей (“Кіт”): «Історія народу пишеться долями людей».  Модерував подію д.і.н., професор Андрій Сова.


2024-05-16
Захід відбуватиметься у приміщенні Львівського музею історії релігії (Львів, пл. Музейна, 1), також доєднатися можна через застосунок ZOOM. Запрошуємо ознайомитися з Програмою та долучитись до Конференції у зручному для Вас режимі.

Оголошення:

Видання:

За свободу: українсько-польський діалог та спроби порозуміння