Зголошення на участь у конференції про українсько-польські відносини

2016-04-19

Національна академія наук України
Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича
Центр дослідження українсько-польських відносин

25 травня 2016 року проводить II Міжнародну наукову конференцію “Українсько-польські відносини в контексті суспільно-політичних і етнокультурних процесів в Центрально-Східній Європі (ХХ - поч. ХХІ століття)”

У межах конференції планується обговорити проблеми політичних, громадських, релігійних та культурно-освітніх відносин українців і поляків в ХХ – поч. ХХІ ст. При цьому пропонується звернути увагу на:

  • історію українського та польського національного рухів та їхні взаємовпливи в контексті східноєвропейського суспільно-політичного розвитку першої половини ХХ ст.;
  • національно-культурне життя українців і поляків;
  • роль церков у формуванні національної свідомості та духовно просвітницьких чинників обох народів;
  • польсько-українські відносини в ході Другої світової війни та перших післявоєнних років, зокрема передумови, хід та наслідки депортацій українців і поляків;
  • особливості формування й функціонування однопартійних держав та «побудови соціалізму» в УРСР та ПНР; розвиток і співпрацю українських і польських дисидентських груп;
  • особливості постсоціалістичного розвитку Польщі та України; 
  • подолання історичних стереотипів і формування нової якості польсько-українського співробітництва на рівні держав і соціумів у контексті політичних, суспільних і культурних змін в Центрально-Східній Європі кінця ХХ – початку ХХІ ст.; 
  • історіографічні та археографічні аспекти українсько-польських 

Зацікавлених осіб просимо не пізніше 16 травня 2016 р. подати до Оргкомітету заявки (вказати тему доповіді, П.І.П., місце праці, посаду, вчений ступінь, звання).

Регламент роботи: доповіді до 15 хвилин, виступи у дискусії – до 5 хвилин.

Конференція відбудеться 25 травня 2016 р. в Інституті українознавства ім. І.Крип’якевича НАН України за адресою: м. Львів, вул. Козельницька 4.

Реєстрація учасників конференції проводитиметься з 10.00–10.20

Про будь які зміни буде повідомлено додатково.

Тексти доповідей, виголошені на конференції, можуть бути опубліковані у збірнику “Україна-Польща: історична спадщина та суспільна свідомість” (збірник внесено до переліку наукових фахових видань України). Оргкомітет залишає за собою право відбору доповідей на конференцію і матеріалів для публікації. 

Тексти статей в електронному форматі обсягом до 1 др. арк. прийматимуться при реєстрації учасників конференції або електронною поштою. Вартість публікації 25 грн. за 1 сторінку А4. 

Завантажити вимоги до тексту статей.

Контактні електронні адреси: olpikh@gmail.com 

Оргкомітет


Читайте також:

2024-07-19
У липні 2024 р. у Львівському музеї історії релігії відбувся семінар Інституту релігієзнавства – філія Львівського музею історії релігії та Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАНУ (відділи нової історії України й української літератури).

2024-07-15
Колектив Інституту українознавства ім.І.Крип’якевича НАН України висловлює щирі співчуття рідним і близьким із приводу непоправної втрати – смерті багаторічної працівниці Інституту Дарії КЛИМ. Нехай добрий, світлий спомин про Неї назавжди залишиться у серцях усіх, хто її знав, любив та шанував! Світла і вічна пам'ять...

2024-07-12

1–4 липня 2024 року на базі Інституту медієвістичних студій Лідського університету (Велика Британія) відбувся черговий щорічний Міжнародний медієвістичний конгрес (Leeds International Medieval Congress 2024). Цьогоріч науковий форум був присвячений осмисленню проблематики «кризи» в усіх можливих аспектах цього поняття і зібрав понад 2700 вчених з усього світу. Серед понад двох тисяч доповідей учасники мали можливість заслухати виступ молодшого наукового співробітника відділу історії середніх віків Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, к.і.н. Ростислава Вацеби, котрий представив свої напрацювання у дослідженні демографічних та культурних наслідків кліматичної кризи пізньоантичного малого льодовикового періоду (536–560 рр.) на сході Європи. 


Оголошення:

Видання:

Артимишин П. І., Костюк О. А. Україна в зовнішньополітичних концепціях Польщі: аналітична доповідь