Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України: історія, імена, ідеї

Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України: історія, імена, ідеї /відп. ред. І. Соляр; НАН України, Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича. Львів, 2021. 564 с.

Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України – єдина в Україні академічна міждисциплінарна науково-дослідна установа, у якій працюють відділи історичного, мовознавчого та літературного напрямів. Діяльність інституту спрямована на дослідження і популяризацію історії, мови й культури України в загальноєвропейському та світовому контекстах. У 2021 р. установа відзначає 70-річчя від часу заснування.
Пропонована увазі читачів колективна монографія репрезентує історію інституту від 1951 р. та його наукових підрозділів (на сьогодні функціює сім відділів: археології, історії середніх віків, нової історії України, новітньої історії, української мови, української літератури та «Центру дослідження українсько-польських відносин»). Представлено біобібліографії науковців за 2011–2020 рр.
Висвітлено роботу спеціалізованої ради, Ради молодих учених, видавничу діяльність і подано інформацію про бібліотеку й архів.
Різні аспекти історії інституту численно ілюструють унікальні фотографії, чимало з яких опубліковано вперше.
Завантажити оригінал




Дивіться також:

За свободу: українсько-польський діалог та спроби порозуміння
Білорусько-українське пограниччя: етнополітичні, мовні та релігійні критерії самоідентифікації населення
Воєнно-політичні інтереси України в ієрархії суспільних пріоритетів (кінець ХХ – початок ХХІ століття)
Оголошення:
Новини:

Запрошуємо на науковий семінар «Формування та репрезентація пам’яттєвих смислів в габітуальному полі війни» за участю Алли Киридон

Науковий семінар організовано в рамках проєкту «Історична пам’ять українців в умовах війни: від конфронтації до консолідації», який реалізується завдяки грантовій підтримці Національного фонду досліджень України. Керівник – доктор філологічних наук Ганна Дидик-Меуш.

Відбувся семінар Ради молодих вчених Інституту про книгу Йосипа Ґронського «Львів: історичні студії»

17 жовтня 2024 р. відбувся черговий науковий семінар Ради молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України (співорганізатори РМВ Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України та Львівська національна наукова бібліотека України ім. В. Стефаника), організований спільно з ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле» онлайн на платформі Zoom.