Немає вільної Польщі без вільної України: Україна та українці у політичній думці польської опозиції (1976-1989)

Христина Чушак. Немає вільної Польщі без вільної України: Україна та українці у політичній думці польської опозиції (1976-1989). Львів: ПАІС, 2011. - 304 с.

На матеріалах польського самвидаву 70–80-х рр. ХХ ст. дослідниця реконструює місце України та українців у політичній думці польської опозиції. Порушені питання стосуються визнання польським суспільством кордону з Україною, утвердження значення незалежності України для Польщі та регіону, боротьби з негативними стереотипами українців у польському суспільстві, пошуку шляхів польсько-українського примирення, а також місця й ролі української меншини у майбутній незалежній польській державі.

Образ України, окреслений опозиціонерами, вплинув на політику Польської Республіки щодо України після 1989 року. В основу монографії лягло дисертаційне дослідження, яке отримало головну нагороду серед кандидатських робіт на Першому конкурсі ім. Єжи Ґєдройця Посольства Республіки Польща в Україні.

Рецензія Марка Павлишина на книгу опублікована у науковому збірнику "Україна–Польща: історична спадщина і суспільна свідомість. Випуск 5" (у pdf форматі)

Запрошуємо до перегляду фрагментів монографії, які публікуються з метою ознайомлення за згодою авторки:

  • Зміст
  • Передмова
  • Опозиція в Польській Народній Республіці.
    - Суспільні передумови виникнення 
    - Незадоволені: інституалізація й еволюція поглядів
    - Ідеологічний портрет
  • Додатки.
    - Тематична бібліографія української проблематики в другогому обігові


Дивіться також:

Гаврилів Т. Шкіц філософії сум'яття. Австрійська література у XIX і XX сторіччях
Микола Ільницький
Радянські виборчі кампанії в Західній Україні (1946-1950-роки)
Оголошення:
Новини:

Реалізовано проєкт відеороликів спільно з ініціативами «#ШоТам» та «Локальна історія»

Упродовж лютого-квітня 2024 р. Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України долучився до реалізації проєкту мультимедійних ініціатив «#ШоТам» та «Локальна історія» зі створення 8 відеороликів рубрики «Нація підприємців: як українці бізнес будували».

Відбувся науковий семінар Ради молодих вчених за участю Владислава Кіорсака «Від льоду і полум'я до пера й пергаменту; Історія Ісландії в контексті розвитку саг»

11 квітня 2024 р. відбувся черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований цього разу спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».