Українські краєвиди XVI–XVIII ст. Слово – текст – словник

Ганна Дидик-Меуш, Олена Слободзяник. Українські краєвиди XVI–XVIII ст. Слово – текст – словник / НАН України, Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича. – Львів, 2015. – 384 с. 

Автор ідеї та відповідальний редактор – Ганна Дидик-Меуш
Передмова – Ганна Дидик-Меуш.

Книга “Українські краєвиди XVI–XVIII ст. Слово. Текст. Словник” створена на основі друкованих та рукописних писемних джерел і є цінною ілюстрацією давньої української мови, насамперед функціювання загальних географічних назв. 

Відповідно до специфіки уміщеного лексичного матеріалу сформовано корпус описуваних слів, дібрано ілюстративний матеріал (частина якого уперше ввдена до наукового обігу) та розроблено спеціальну структуру словникової статті, завдяки чому пропоноване лексикографічне дослідження є своєрідним та унікальним.

Проте словник може служити підмогою в роботі не тільки філологам, зокрема історикам мови, а й усім, хто досліджує історію українського народу, його культуру, зв’язки з іншими народами, хто вивчає становлення та розвиток української науки і читає староукраїнські тексти в оригіналі. Адже на сторінках пропонованого словника через давні назви урочиско, яруга, могила, печера, байракъ, верховина та багато ін. відтворено українське довкілля, а через назви окиянъ, море, протока, островъ та ін. відтворено чужі землі, куди потрапляли або куди мріяли потрапити наші предки.

Тож “Українські краєвиди XVI–XVIII ст. Слово – текст – словник” про близький і далекий світ і про людину, її уявлення, переконання, уподобання та мову.

ISBN 978–966–02–7639–0



Дивіться також:

Дидик-Меуш Г., Слободзяник О. Українські краєвиди XVI-XVIII ст. Слово - текст - словник.
Де твій дім, Одіссею?
Дозволені забави. Вірші / Жінка на ім'я Модеста. Оповідання
Оголошення:
Новини:

Ганна Дидик-Меуш отримала Почесну грамоту Кабінету Міністрів України

Вітаємо нашу колегу Ганну Дидик-Меуш, доктора філологічних наук, старшого наукового співробітника відділу української мови, з високою урядовою відзнакою. Зичимо реалізації подальших цікавих і важливих проєктів у гуманітаристиці загалом і в українському мовознавстві зокрема.

Запрошуємо на науковий семінар Ради молодих вчених "Від льоду і полум'я до пера й пергаменту; Історія Ісландії в контексті розвитку саг"

Запрошуємо Вас на черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».