У фокусі віддзеркалень: Статті; Портрети; Спогади

Ільницький Микола. У фокусі віддзеркалень: Статті; Портрети; Спогади / Львівський національний університет імені Івана Франка. – Львів, 2005. – 552 с.

До книги українського літературознавця, члена-кореспондента Національної академії наук України, професора Львівського національного університету імені Івана Франка М. М. Ільницького ввійшли літературно-критичні статті та історико-літературні дослідження різних років. У працях охоплений широкий спектр проблематики літературного процесу понад чотирьох десятиліть, активним учасником якого був автор, та здійснено спробу нового прочитання багатьох сторінок історії української літератури.

З передмови Богдана Тихолоза:

«“У фокусі відззеркалень” сконцентровані чи не всі головні напрями літературознавчої “одіссеї” М. Ільницького, проявлені чи не всі його щойно означені “точки опори”. Книжка повною мірою репрезентує проблемно-тематичну, жанрово-стильову й методологічну поліфонію творчості дослідника. Тут М. Ільницький постає в різних (хоча й не всіх) своїх іпостасях: як талановитий літературний критик, серйозний історик українського письменства, майстерний дослідник-компаративіст, а ще – як живий свідок та учасник культурного життя другої половини ХХ століття. І ці іпостасі, доповнюючи одна одну, складаються в цілісний образ високопрофеійного знавця й дослідника національного письменства – його “вершин” і “низин”, непростих шляхів і тенденцій історичного розвитку, маловідомих сторінок, діалогічних зв’язків із фольклором та іншими літературами».



Дивіться також:

Ястремська Тетяна. Традиційне гуцульське пастухування
Федун Петро – «Полтава». Концепція Самостійної України. Том 1. Твори
Гаврилів Т. Знаки часу. Спроби прочитання
Оголошення:
Новини:

Ганна Дидик-Меуш отримала Почесну грамоту Кабінету Міністрів України

Вітаємо нашу колегу Ганну Дидик-Меуш, доктора філологічних наук, старшого наукового співробітника відділу української мови, з високою урядовою відзнакою. Зичимо реалізації подальших цікавих і важливих проєктів у гуманітаристиці загалом і в українському мовознавстві зокрема.

Запрошуємо на науковий семінар Ради молодих вчених "Від льоду і полум'я до пера й пергаменту; Історія Ісландії в контексті розвитку саг"

Запрошуємо Вас на черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».