Фразеологія пам’яток української мови XVI–XVII століть: семантика, структура, стиль

Черевко Ірина. Фразеологія пам’яток української мови XVI–XVII століть: семантика, структура, стиль. – Львів, Інститут українознавства ім. І.Крип’якевича НАН України, 2013. – 236 с.

У монографії вперше в українському мовознавстві системно досліджено фразеологію різних за стилями пам’яток української мови XVI–XVII ст., виявлено її багатство, визначено джерела та шляхи її формування. 

На базі фактичного матеріалу (понад 500 фразеологізмів) класифіковано фразеологічні одиниці в ідеографічному аспекті, розглянуто найпродуктивніші фразеосемантичні групи, семантичні ряди та структурні моделі, які формують фразеологізми на позначення фізичного та психоемоційного станів людини, її поведінки та мовленнєвої діяльності. 

Здійснено порівняльний аналіз зафіксованих фразеологізмів з аналогічними та ідентичними фразеологічними одиницями інших слов’янських літературних мов, простежено їхній історичний розвиток, частотність використання фразеологізмів у різних стилях української мови XVI–XVII ст., визначено системні зв’язки у фразеології.

ISBN 978-966-02-5833-4


Завантажити оригінал




Дивіться також:

Федун Петро-«Полтава». Концепція Самостійної України. Том 2. Документи і матеріали
Імена близькі й далекі: Україна в національному і світовому вимірах
Природне середовище і людина у Верхній Наддністрянщині в районі Галицько-Букачівської улоговини в доісторичних часах і ранньому середньовіччі
Оголошення:
Новини:

Ганна Дидик-Меуш отримала Почесну грамоту Кабінету Міністрів України

Вітаємо нашу колегу Ганну Дидик-Меуш, доктора філологічних наук, старшого наукового співробітника відділу української мови, з високою урядовою відзнакою. Зичимо реалізації подальших цікавих і важливих проєктів у гуманітаристиці загалом і в українському мовознавстві зокрема.

Запрошуємо на науковий семінар Ради молодих вчених "Від льоду і полум'я до пера й пергаменту; Історія Ісландії в контексті розвитку саг"

Запрошуємо Вас на черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».