Волинь і Холмщина 1938-1947 pp.: польсько-українське протистояння та його відлуння. Дослідження, документи, спогади

Волинь і Холмщина 1938-1947 pp.: польсько-українське протистояння та його відлуння. Дослідження, документи, спогади / Голова редакційної колегії Ярослав Ісаєвич. Львів, 2003 (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 10/ Інститут українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України). – 813 с.

Книга присвячена польсько-українському протистоянню напередодні Другої світової війни, під час нацистської окупації і в перші роки після неї. 

Основну увагу приділено подіям на Холмщині (головно від часу акції нищення православних церков у 1938 р. до масової депортації українського автохтонного населення в 1945-1947 pp.) і на Волині (головно в 1943-1944 pp., коли конфлікт був найкривавішим). 

Наводяться також окремі матеріали про Галичину (включно з Надсянням і Лемківщиною), однак ширше питання про події в цьому регіоні будуть висвітлені в окремому томі.

Книга включає дослідження, а також добірки документів, спогадів і матеріалів дискусії, що велася напередодні відкриття на Волині 11 липня 2003 р. пам'ятника польським і українським жертвам міжнаціонального конфлікту.

ISBN 966-02-2291-2



Дивіться також:

Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність. Випуск 30
Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність. Випуск 29
Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність. Випуск 24
Оголошення:
Новини:

Науковці Інституту українознавства взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують»

У березні 2024 року науковці відділу української мови Інституту українознавства Національної академії наук України взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують», які ініціювала катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка».

Історичні витоки та виклики новітньої російсько-української війни: матеріали міжнародної наукової конференції у Варшавському університеті

11–12 квітня 2024 р. у Інституті історії Варшавського університету відбулася міжнародна наукова конференція «Stosunki polsko-ukraińskie wobec rosyjskiej agresji na Ukrainę: konteksty historyczne i współczesne», в якій взяли участь провідні історики та політологи Польщі та України, серед них наші колеги із відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин».