Міжнародна наукова конференція до 70-річчя кафедри україністики Варшавського університету

2023-06-23

Із нагоди 70-річчя кафедри україністики Варшавського університету 15–16 червня ц.р. відбулася Міжнародна наукова конференція під патронатом ректора Варшавського університету проф. А.Новака та посла України в Польщі В.Зварича. Понад 150 учасників із Польщі, України, Німеччини, Чехії, США, Канади, Туреччини, Грузії та Угорщини презентували свої досягнення в царині мовознавства, літературознавства, культурології.

Інститут українознавства ім.І.Крип′якевича НАНУ на цьому науковому форумі представила докт.філол.наук, ст.наук.співробітник відділу української мови Ганна Дидик-Меуш із доповіддю «Від мови до мовлення,від системи до узусу: історики мови в сучасній мовознавчій парадигмі». Це був єдиний виступ з історичної лексикографії (160 задекларованих доповідей виголошено під час роботи 17 секцій), що мав великий резонанс. Доповідачка висвітлила питання специфіки праці істориків мови, зокрема істориків-лексикографів, упродовж перших десятиліть ХХІ ст. Вона підтвердила постулат сучасних мовознавців про нагальну потребу повернутися до джерел – усних чи писемних – і, відповідно, вивчати не мову як абстракт, а мовлення. Водночас завдяки низці фактів Г.Дидик-Меуш довела, що історики мови були і залишаються «на вістрі часу», адже вони якраз і працюють з мовленням, задокументованим у різножанрових текстах досліджуваного періоду. Ідеться про першу і необхідну умову для студій з історичного мовознавства, а саме про пам′ятки української мови – єдине свідчення про мову минулого.

Два дні інтенсивної роботи Міжнародної конференції засвідчили актуальність українського питання на європейському та світовому рівні. Обговорення доповідей під час роботи секцій і неформальне спілкування за кавою дало змогу визначити пріоритети українознавчих студій на перспективу, сприяло налагодженню контактів та успішній співпраці україністів з усього світу.


2023-06-23 70-річчя кафедри україністики Варшавського університету


Читайте також:

2024-04-18
У березні 2024 року науковці відділу української мови Інституту українознавства Національної академії наук України взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують», які ініціювала катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка».

2024-04-16

11–12 квітня 2024 р. у Інституті історії Варшавського університету відбулася міжнародна наукова конференція «Stosunki polsko-ukraińskie wobec rosyjskiej agresji na Ukrainę: konteksty historyczne i współczesne», в якій взяли участь провідні історики та політологи Польщі та України, серед них наші колеги із відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин».


2024-04-16

23 березня 2024 р. у Київському національному університеті Т. Шевченка відбулися річні наукові читання Національної академії наук вищої школи України, на яких обговорено актуальні проблеми розвитку науки, освіти та культури України, захисту її від новітньої російської агресії. Особливе зацікавлення викликали доповіді економіста Анатолія Кінаха, медикині Ольги Богомолець, фізика і перекладача Максима Стріхи, історика Георгія Папакіна. У виступі нашого колеги, завідувача відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин» Миколи Литвина проаналізовано особливості польсько-українських міждержавних і міжнаціональних відносин, актуалізовано історіографічні та археографічні перспективи дослідження проблеми.


Оголошення:

Видання:

Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України: історія, імена, ідеї