Велика історія та культура маленького Угнева

2023-10-30

22 жовтня 2023 р. у прикордонному Угневі на Львівщині, який вважається найменшим містом в Україні,  презентовано проект місцевих активістів і влади, присвячений його історії та культурним традиціям, зокрема місцевим хусткам з «чубом». Історичне минуле цього населеного пункту реконструював старший науковий співробітник відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин», кандидат історичних наук Любомир Хахула. Про складні сторінки українсько-польського протистояння у новітню добу на прикордонні розповів завідувач вказаного відділу, доктор історичних наук, професор Микола Литвин, який відзначив також необхідність більшої популяризації минувшини Угнева та Угнівщини, Равщини серед школярів і студентів, туристів з України та Польщі. Він запропонував представникам української і польської влади більше уваги приділити спільним пам’ятко-охоронним заходам – відновленню військових меморіалів Першої світової війни, польсько-української війни 1918−1919 рр., жертвам Другої світової війни.

Вказаний проект фінансово-організаційно підтримав Український культурний фонд.


2023-10-30 Презентація проєкту


Читайте також:

2024-05-03
Щирі вітання з Великоднем! Христос воскрес!

2024-04-18
У березні 2024 року науковці відділу української мови Інституту українознавства Національної академії наук України взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують», які ініціювала катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка».

2024-04-16

11–12 квітня 2024 р. у Інституті історії Варшавського університету відбулася міжнародна наукова конференція «Stosunki polsko-ukraińskie wobec rosyjskiej agresji na Ukrainę: konteksty historyczne i współczesne», в якій взяли участь провідні історики та політологи Польщі та України, серед них наші колеги із відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин».


Оголошення:

Видання:

Модернізм в українській літературі ХХ – початку ХХІ століття: пам’ять, коди, практики: монографія