В Жешуві відбувалася конференція „Galicyjski tygiel. Inteligencja w zaborze austriackim (1772-1918)” за участі наукових співробітниць Інституту

2023-09-26
21-22 вересня 2023 р. в Жешуві відбувалася конференція „Galicyjski tygiel. Inteligencja w zaborze austriackim (1772-1918)”, організована Інститутом історії Жешувського університету (Instytut Historii Uniwersytetu Rzeszowskiegо).

Предметом дискусій стала роль інтелігенції в суспільному, культурному й політичному житті Галичини підавстрійського періоду, її походження та соціальний статус. Розглядалося спільне та відмінне для соціокультурних співтовариств такого типу в Західній (польській) і Східній (українській) Галичині. Обговорено також методологію дослідження окресленої проблематики, зокрема дискутувалося саме поняття «інтелігенція» та його смислове наповнення.

Захід став нагодою для ознайомлення з найсучаснішими ідеями, обміну думками та нав'язання нових наукових контактів. Участь у конференції взяли дослідники з Польщі, України, Австрії та ін.

Окрасою цієї наукової події стала презентація книги відомого польського історика, професора Вальдемара Лазуги «Uwikłani w przeszłość. „Proskrybowani” i „dyletanci”» (Познань, 2023).

Особлива подяка організаторові конференції Aґнежці Кавалець за високий науковий рівень заходу.

У конференції взяли участь співробітниці Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України Олена Аркуша, Наталя Колб, Наталя Мисак та Ірина Орлевич.


2023-09-26 Конференція в Жешуві


Читайте також:

2024-05-03
Щирі вітання з Великоднем! Христос воскрес!

2024-04-18
У березні 2024 року науковці відділу української мови Інституту українознавства Національної академії наук України взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують», які ініціювала катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка».

2024-04-16

11–12 квітня 2024 р. у Інституті історії Варшавського університету відбулася міжнародна наукова конференція «Stosunki polsko-ukraińskie wobec rosyjskiej agresji na Ukrainę: konteksty historyczne i współczesne», в якій взяли участь провідні історики та політологи Польщі та України, серед них наші колеги із відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин».


Оголошення:

Видання:

За свободу: українсько-польський діалог та спроби порозуміння