Наталія Мисак і Наталія Колб виступили на круглому столі “Між консерватизмом і фемінізмом: дружини і доньки греко-католицьких священників у Галичині наприкінці ХІХ – початку ХХ ст.”

2024-04-08
4 квітня 2024 старші наукові співробітниці відділу нової історії України Наталія Мисак і Наталія Колб виступили з доповідями на круглому столі “Між консерватизмом і фемінізмом: дружини і доньки греко-католицьких священників у Галичині наприкінці ХІХ – початку ХХ ст.”, організованому Центром СУА з жіночих студій в УКУ в рамках відзначення 140-річчя жіночого руху в Україні.

Наталія Колб виголосила доповідь “«Жінка ідеальної вартості»: роль матері й дружини в галицьких греко-католицьких священницьких сімʼях на зламі ХІХ–ХХ століть (на підставі родинних історій)”.

На підставі спогадів та кореспонденції вона спробувала накреслити образ жінки в родині греко-католицького священника: її статус та авторитетність в сімʼї, рівень впливу у вихованні дітей, коло завдань та обовʼязків в родині й поза нею.

Своєю чергою Наталія Мисак запропонувала до уваги слухачів доповідь “«Жінка – людина, і вона має право до вільного самостійного життя»: доньки греко-католицьких священників і український жіночий рух у Галичині наприкінці ХІХ – початку ХХ ст.”

У ній доповідачка проаналізувала, як впливали на формування особистості священничих доньок гендерні відносини в родині, ставлення батьків до освіти і професійної реалізації дівчат, як самі дівчата нерідко ламали гендерні стереотипи, зробили карʼєру в освіті, науці, мистецтві, були активістками жіночого руху.

Захід модерувала докторка філологічних наук, заступниця директора з наукової роботи Інституту Івана Франка НАН України Алла Швець.
Круглий стіл УКУ


Читайте також:

2024-04-18
У березні 2024 року науковці відділу української мови Інституту українознавства Національної академії наук України взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують», які ініціювала катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка».

2024-04-16

11–12 квітня 2024 р. у Інституті історії Варшавського університету відбулася міжнародна наукова конференція «Stosunki polsko-ukraińskie wobec rosyjskiej agresji na Ukrainę: konteksty historyczne i współczesne», в якій взяли участь провідні історики та політологи Польщі та України, серед них наші колеги із відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин».


2024-04-16

23 березня 2024 р. у Київському національному університеті Т. Шевченка відбулися річні наукові читання Національної академії наук вищої школи України, на яких обговорено актуальні проблеми розвитку науки, освіти та культури України, захисту її від новітньої російської агресії. Особливе зацікавлення викликали доповіді економіста Анатолія Кінаха, медикині Ольги Богомолець, фізика і перекладача Максима Стріхи, історика Георгія Папакіна. У виступі нашого колеги, завідувача відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин» Миколи Литвина проаналізовано особливості польсько-українських міждержавних і міжнаціональних відносин, актуалізовано історіографічні та археографічні перспективи дослідження проблеми.


Оголошення:

Видання:

За свободу: українсько-польський діалог та спроби порозуміння